Szerző: Bodnár Ádám

2010. augusztus 26. 10:05

Megjelent az Exchange Server 2010 SP1

Tegnap elkészült és bárki számára letölthető a Microsoft Exchange Server 2010 SP1. A szervizcsomag szokás szerint tartalmazza az Exchange Server 2010-hez eddig kiadott összes hibajavítást, de számos új funkcióval is felruházza a kommunikációs és csoportmunka-szervert.

A Microsoft szerint a technológiai előzetes programban (TAP) résztvevő szervezeteknél már összesen több mint félmillió postafiók üzemel az SP1-es változaton. A redmondi cég igyekezett hangsúlyozni, hogy a kommunikációs szerverben végrehajtott fejlesztések túlnyomó többségét az ügyfelek kérték. A szervizcsomaggal frissített Exchange Server 2010-nek már a telepítése is kényelmesebb a korábbi változatoknál, ugyanis a szoftver a kiválasztott szerepkör(ök)höz szükséges Windows-komponenseket és szolgáltatásokat is automatikusan telepíteni tudja.

Az archiválást és megőrzést érintő újdonságok közé tartozik, hogy az SP1 már lehetőséget ad arra, hogy egy felhasználó személyes archívumát (Personal Archive) másik postafiók-adatbázisba is be lehet tölteni, ezzel egyszerűen megoldható az ún. storage tiering, vagyis a ritkán használt adatok (régebbi e-mailek) lassabb, olcsóbb tárolóra mozgathatók, tehermentesítve az elsődleges tárolót. Az e-mailek megőrzésére vonatkozó házirendek végrehajtásának egyszerűsítését célozza az Exchange Server 2010 SP1 menedzsment-konzolján megjelenő eszköz, amivel "Retention Policy Tagek" segítségével automatizálható az e-mailek és más objektumok megőrzése vagy törlése.

Számos fejlesztés érinti a több postafiókban történő keresést is, ami leginkább hatósági auditálásnál, ellenőrzésnél jöhet jól. Keresés megindítása előtt az Exchange Server 2010 SP1 előrejelzést készít arról, hány találat várható az adott kulcsszavakra, mielőtt azokat a célként kijelölt "discovery" fiókba másolná. Lehetőség van az eredmények deduplikációjára is, így minden levélből csak egy példányt másol át az Exchange, attól függetlenül, hogy azok több postaládában is megtalálhatók, esetleg több példányban is, így végül kevesebb levelet kell átnézni.

A mobil eszközök kezelése jelentős fejlődésen esett át. Az újdonságok közé tartozik, hogy már nem csak a névjegyzéket, naptárat, teendőlistát, jegyzeteket és e-maileket tudja az Exchange Server távolról szinkronizálni a telefonokkal, hanem akár az SMS-eket is. Az Exchange ActiveSyncet támogató eszközöket a adminisztrátorok az Exchange Control Panelről kezelhetik. A mobil kliensekkel kapcsolatos újdonság még, hogy az Information Rights Managementre, azaz a levelek titkosítására vonatkozó beállítások már az ActiveSync postafiókok szabályrendszerébe kerültek, amelynek eredményeképp nem Windows Mobile operációs rendszert futtató (de SSL kapcsolatot támogató) kliensről is elolvashatók az IRM-mel védett üzenetek.

Az SP1-gyel látványos ráncfelvarráson esik át az Outlook Web Access (OWA), amellyel a böngészőn keresztül is elérhetők az Exchange-fiókok. A Microsoft azt ígéri, jelentősen felgyorsul az OWA felülete és használata annak köszönhetően, hogy az üzeneteket a háttérben előtölti a szoftver, illetve egyes tevékenységek (pl törlés, kategorizálás, olvasottnak jelölés) is a háttérben zajlanak. A nagy fájlok csatolása sem bénítja meg többé az OWA-t, az ugyanúgy használható marad. A felhasználók kérésének megfelelően újra lehet témákat használni az OWA-ban, a Microsoft nem kevesebb mint 27 különféle változatot épített be. Emellett fontos újdonság, hogy az OWA-ban is olvashatók már az IRM-mel védett üzenetek, de akár létre is hozhatók, ugyanúgy mint egy telepített Outlookból.

Számos előrelépés történt, ami a Unified Messaging szerver szerepkört érinti, ezek többsége azonban csak Office Communication Server 14-gyel használható ki, amely jelenleg béta állapotú, a végleges verzió várhatóan az ősszel mutatkozik be. Az Exchange Server alapokon hosztolt e-mail szolgáltatást kínáló cégek is örülhetnek, ugyanis az SP1 révén számos olyan képesség került be a rendszerbe, amelyek lehetővé teszik hogy egy szerver akár több, egymástól teljesen független szervezetet is kiszolgáljon. Ehhez korábban a Microsoft Hosted Messaging and Collaborationre vagy hasonló megoldára volt szükség.

Ha valaki használta az Exchange Server 2010 SP1 bétáját, el kell távolítania a végleges verzió telepítése előtt. A szoftver - szokás szerint - kizárólag 64 bites változatban létezik, vagyis csak 64 bites Windows Server 2008-ra vagy 2008 R2-re telepíthető. A menedzsment-eszközök legalább Windows Vista SP1-et igényelnek. Az Exchange Server 2010 SP1 újdonságairól részletesen a Microsoft dokumentációjában lehet olvasni, valamint az amerikai TechNet Magazinban megjelent cikkben, maga a szervizcsomag pedig innen tölthető le.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról