:

Szerző: Dojcsák Dániel

2010. augusztus 25. 13:42

Ingyen telefonálás a Gmailből

A Google tovább erősíti a Gmailt kommunikációs szuperközpontként, s a napokban elkezdte tesztelni a rendszeren belül a bizonyos irányokba ingyenes, normál telefonhálózatba irányuló hanghívás funkciót.

A Skype babérjaira törhet a Gmail, amennyiben a webes levelezőbe álmodott VoIP-szolgáltatás életre kel a közeljövőben. A jelenlegi tesztben a Gmailen felületéről, a Google Chat ablakból a kívánt személyt kiválasztva már nem csak szöveges és PC-to-PC VoIP hang- vagy videóhívás kezdeményezhető, hanem ha az illető telefonszáma benne van a névjegyzékben, akkor akár vezetékes vagy mobil számát is lehet tárcsázni.

A tárcsázó nagyon hasonlít a Google Voice felületére, ami ennek a telefonfunkciónak a párja. A 2009 óta az Egyesült Államok és Kanada területén elérhető Google Voice lényege, hogy a felhasználó kap egy általa választott körzetszámú mobiltelefonszámot, s okostelefonján egy webes alkalmazás segítségével fogadhat és indíthat hívásokat a virtuális számán keresztül, sőt arra is van lehetőség, hogy egy szám több készüléken csörögjön egyszerre. Az Apple természetesen ezt sem engedte be az App Store-ba, de a Google az alkalmazást elkészítette böngészőben futó webalkalmazásként is.

A Gmail felületéről indítható telefonhívások nagyon jól kiegészítik a Voice-ot, s az amerikai felhasználóknak már nem is lesz idegen, hogy a Google telefonhívás lehetőségét is biztosítja a számukra. A rendelkezésre álló információk szerint az indulást követően 2010 végéig biztosan ingyenes marad az USA-ba, Kanadába irányuló hívás, a többi országba pedig "őrülten alacsony" árakat kínálnak.

A Gmail-es telefonnak van híváslista funkciója is, a kezelése bizonyára senkinek nem okoz majd gondot. Az Android felhasználóknak egyébként is érdemes a Google-fiókjukba betölteni az ismerősök telefonszámait de a legtöbb mobil által használt formátumból, illetve Outlookból is importálhatóak az adatok.

A Gmail-nek jelenleg körülbelül 290 millió felhasználója van, s ugyan a jelentős része ennek az Egyesült Államokban él, de a Gmail inkább számít jelentős szolgáltatónak az USA-n kívül. Egy felmérés szerint Magyarországon például 2009-ben még alig 350 ezer Gmail-felhasználó volt, idén tavasz végére viszont már 1,4 millió. A Gmail fokozatosan növeli felhasználóinak számát, s csökkenti a lemaradást a Live Hotmail és a Yahoo Mail mögött, a felhasználók elégedettsége pedig valószínűleg az alapvetően jó rendszeren és a folyamatos fejlesztésen is múlik. A Gmail Voice az ősz folyamán lesz szélesebb körben elérhető, de a Google az amerikai lapok megkereséseire is csupán annyit válaszolt, hogy egyelőre nincs mit bejelenteniük.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.