Szerző: Koi Tamás

2010. augusztus 23. 15:23

Fájlmegosztást is nyújt a Vodafone mobil hotspotja

Új, a mobilinternet megosztására képes hordozható eszközzel rukkol elő hamarosan a Vodafone. A cég internetmegosztója a korábban a kínálatban szereplő megoldásokhoz képest teljes mobilitást kínál.

A Vodafone Csoport bejelentette, hogy idén év végéig a legtöbb szolgáltatási területen piacra dobja új, mobilinternet megosztására alkalmas eszközét, az R201-et. A készülék lényegében egy olyan hálózati megosztó, mely teljes mértékben szakít a vezetékekkel, azaz mobilinternetet oszt tovább a WLAN-on csatlakozó klienseknek, emellett akkumulátorról működik, vagyis elektromos hálózatra sem kell kapcsolni,  legfeljebb a beépített akkumulátor újratöltésének idejére.

A Vodafone R201-et a kategóriájában egyedülálló terméknek hirdeti a Vodafone, valójában korábban is léteztek már olyan megoldások, melyeket hasonló céllal hoztak létre, valamint a Vodafone kínálatában több olyan eszköz is szerepel, mely a mobilnet megosztására képes, jóllehet több kötöttséggel. Az R201 ettől függetlenül tartogat hasznos újdonságot a felhasználóknak: a berendezésbe egy SD-kártyaolvasót is integráltak, a rendszer pedig az ezeken tárolt fájlokat képes megosztani a csatlakoztatott, DLNA-kompatibilis kliensek közt.

A készüléket a kínai Huawei gyártja, az R201 azonban a korábbi megoldásokhoz képest kifejezetten trendi dizájnt kapott, a lapos, iPodok által ihletett formavilág része a működésről tájékoztató OLED-kijelző is. Az eszköz pontos specifikációi egyelőre nem ismertek, annyit azonban tudni, hogy egyszerre legfeljebb öt klienst képes kiszolgálni az R201, a WLAN-hálózat sugárzási rádiusza pedig - az akkumulátor véges kapacitásának köszönhetően - vélhetően nem éri el a vezetékes routerek által biztosított hatótávot. A beépített mobilinternet-modem 7,2 Mbps sávszélességű HSxPA-kapcsolat felépítésére képes.

Az első, nagyobb volumenben értékesített mobil hotspotok a Novatel Wireless szárnyai alól kerültek ki, rendszerint az operátorok saját márkajelzésével. A Novatel MiFi nevű internetmegosztót itthon nagyjából egy éve kezdte el forgalmazni a Telenor (akkor még Pannon), a készülék azonban azóta kikerült a kínálatból. A Vodafone-nál korábban csak vezetékes internetmegosztót árultak, illetve árulnak most is (pl. Huawei D100 internetmegosztó, vagy ZTE MF10 Wi-Fi adapter), ezek működéséhez azonban elengedhetetlenül szükséges egy USB-s modem is.

A Vodafone R201 hazai bevezetéséről és áráról egyelőre nem nyilatkozott a Vodafone magyarországi leányvállalata.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról