Szerző: Bodnár Ádám

2010. augusztus 23. 10:18

Visszatért az élet a HP szerverrészlegébe

Nyilvánosságra hozta a július 31-én véget ért pénzügyi negyedévének eredményeit a HP. A vállalat a szerver- és tárolópiac válság utáni fellendülésének és a PC-piacon mutatott jó teljesítményének köszönhetően növelte bevételét.

A PC- és a szervergyártó részlegek jó teljesítményének köszönheti harmadik negyedéves eredményeit a HP, mivel az EDS-sel megerősített szolgáltatási üzletág és a szoftverrészleg igen gyengén muzsikáltak. A szolgáltatási üzletág mindössze 1 százalékkal tudta növelni bevételét, jó hírt jelentett ugyanakkor, hogy a profittermelő képesség javult, az üzemi eredmény 15,3 százalékkal emelkedett egy év alatt. Ugyanez mondható el a szoftverrészlegről is, amely 2 százalékos bevételnövekedés mellett 19 százalékos profitnövekedést mutatott fel.

Erős hardvereladások

A HP jó negyedévét részben a PC-gyártó üzletág, azaz a Personal Systems Group folyamatos jó teljesítményének köszönhette. A vállalat a július 31-én zárult három hónap alatt 12 százalékkal több gépet adott el mint egy évvel korábban, forgalma pedig 17 százalékkal emelkedett. A noteszek forgalma 10 százalékkal, az asztali gépeké 27 százalékkal bővült, ami azt jelzi, a vállalatoknál, intézményeknél tényleg beindult az elöregedett PC-k cseréje. A HP jelentése szerint az üzleti PC-kből származó forgalma negyedével nőtt, miközben a lakossági szegmensből befolyó bevételek 12 százalékkal emelkedtek. A divízió üzemi eredménye 21 százalékkal emelkedett, amelyet megint csak a nagyobb nyereséggel értékesített vállalati PC-k iránti kereslet élénkülése magyaráz.

Jól teljesített a szervereket és tárolókat gyártó részleg is, amelynek forgalma 19 százalékkal bővült egy év alatt. A recesszió utáni élénkülés, illetve az év elején bemutatott új Xeon és Opteron chipekre épülő új ProLiant szerverek meghozták a vállalatok költési kedvét, az iparági szabványos (x86) szerverek eladásai ennek következtében 31 százalékkal nőttek. Az Itanium-alapú Integrity rendszerek frissítése azonban láthatóan hidegen hagyta a piacon, az üzleti kritikus szegmens forgalma 15 százalékkal esett vissza egy év alatt. A UNIX/RISC szerverek piacán továbbra is érezhetőek a válság nyomai, a legnagyobb rivális IBM a második naptári negyedévben 10 százalékos csökkenésről számolt be ebben a szegmensben. A HP Enterprise Storage and Servers részlegénél az üzemi eredmény 21 százalékkal emelkedett.

Ismét ereje teljében volt a nyomtatási és képalkotási divízió, amely továbbra is a legnagyobb profittermelő képességű üzletág a vállalatnál. A válság utáni fellendülés közepette a forgalom 9 százalékkal nőtt, leginkább az új készülékeladások miatt. Leginkább az üzleti nyomtatók és multifunkciós berendezések voltak sikeresek, ebben a szegmensben 44 százalékkal több berendezés fogyott, miközben a lakossági piacra szánt termékekből alig 9 százalékkal több ment el mint egy éve. A profit derekát generáló kellékanyagokból mindössze 5 százalékkal több bevételt ért el a HP, ezért a részleg üzemi nyeresége alig-alig nőtt, 4 százalékkal emelkedett mindössze.

Új vezér jön, de a régi stratégia marad

Amint arról a HWSW is beszámolt, a HP éléről augusztus elején váratlanul lemondott Mark Hurd elnök-vezérigazgató, akinek az utódát jelenleg is keresik. Cathie Lesjak, a vállalat pénzügyi vezetője és ideiglenesen kinevezett vezérigazgatója az eredmények kapcsán rendezett elemzői konferenciahíváson elmondta, a cégnél "előre tekintenek, nem hátra", illetve hogy a vezetőváltás nem jelent stratégiaváltást, mivel "a mostani stratégia is nyerő".

Ezt megerősítendő Lesjak elmondta, a HP megemeli éves pénzügyi kilátásait, a novemberben véget érő 2010-es pénzügyi évben a bevétel 125,3-125,5 milliárd dollár között várható, a részvényenkénti eredmény pedig 3,62-3,64 dollár közé esik majd. A Hewlett-Packard összességében 11 százalékkal 30,7 milliárd dollárra növelte bevételét a július 31-én véget ért negyedévben, miközben nettó profitja 15 százalékkal 2,6 milliárd dollárra bővült.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról