Szerző: Bizó Dániel

2010. augusztus 19. 14:51

Az AMD megroskadt a szerverpiacon

Az IDC számai alapján a második negyedév során az AMD rengeteg területet veszített a szerverpiacon, miután a szervergyártók kevéssé támogatták az Opteron-alapú konfigurációk eladásait. Összességében azonban az AMD részesdést szerzett az x86-os piacon, miután mobilchipjei jól fogytak.

Gyenge érdeklődés

Megroskadt az Intel nyomása alatt az AMD szerverpiaci teljesítménye, derül ki az IDC második negyedéves számaiból. Az elmúlt egy év során az Intel stabilan 90 százalék, míg az AMD 10 százalék körüli részesedéssel rendelkezett, az egyik negyedévben gazdát cserélt néhány tizedszázaléknyi pont az azt követő hónapok során visszarendeződött.

Az idei második negyedévben azonban a kialakult status quo felborult, új szerverprocesszoraival az Intel az AMD kárára terjeszkedett az x86-os szerverek területén. Az IDC számai azt mutatják, hogy a Xeonok egyetlen negyedév alatt 3,3 pontnyi részesedést szereztek, vagyis az AMD Opteron 9,8 százalékról 6,5 százalékra szorult vissza, azaz a vállalat három hónap alatt elvesztette a szegmens egyharmadát. Az Intel márciusban mutatta be 32 namométeres mainstream Xeonjait, majd áprilisban jelentette be nyolcmagos Nehalem-EX szerverchipjét a skálázódó és küldetéskritikus szerverek számára, és a második negyedévben már javában folytak az új processzorokkal szerelt szerverek szállításai.

Az AMD még március során szintén megújította kínálatát, és egy teljesen új, a következő évek során szolgálatot teljesítő platformot mutatott be 12 magos Magny-Cours Opteronjainak alapjául, a szervergyártó partnerek azonban visszafogott ütemben kezdték el kínálni az ezekkel a chipekkel szerelt konfigurációikat. Kétségtelen, az elmúlt időszakban végzett leépítések és a piaci bizonytalanság miatt kialakult hangulat nem kedvez a gyors termékváltásoknak, amihez jelentős mérnöki és értékesítési erőforrásokat kell dedikálni - különösen, ha ez több termékvonal esetében történik párhuzamosan.

Nem áll a zászló

Ebből a szempontból az Intel jelentősen jobb helyzetben volt a tömegszerverek terén, mivel a 32 nanométeres Xeonok teljesen foglalatkompatibilisek a jelenlegi gépekkel, a mikroarchitektúra sem változott, így a szervergyártóknak minimális erőfeszítést kellett csak tenniük ahhoz, hogy frissítsék kínálatukat. Nem lehet ugyanakkor figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy a másfél-kétszeres magszám ellenére az Opteron az adatbázis-alapú tranzakcionális üzleti alkalmazásokat szimuláló iparági benchmarkok alatt tipikusan 10-20 százalékkal gyengébben teljesít az Intel chipjeinél, vagy legfeljebb hasonlóan. A magas magszám miatt ráadásul ha a processzormagonkénti licencelésről van szó, akkor gyakorlatilag szóba sem kerülhet az Opteron.

Mindent összevetve az IDC úgy tapasztalta, hogy az Intel új szerverprocesszorai jelentős lendületet vettek a negyedév során, miközben az új Opteronokból alig fogyott piaci lépékben értelmezhető mennyiség, a szervergyártók nem rendeltek belőlük. Az elemzők és az AMD is azt várják, hogy mindez a jelenleg folyó harmadik negyedévvel megváltozik majd. A második negyedéves eredményeket taglaló konferenciahíváson Dirk Meyer, az AMD elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy a cég szerverpiaci részesedése mélypontot ért el, és a Magny-Cours jól pozicionált arra, hogy ezen változtatni tudjon.

A vezető gyártók közül jelenleg csak a HP és a Dell kínál 8-12 magos Opteronokkal szerelt gépeket, és új fejlesztéssel, amely változtathatna kompetitív helyzetén, csak jövő év második felében jelentkezik az AMD. Az Oracle és a Fujitsu deklaráltan nem foglalkozik már többet AMD szerverchipekkel, míg az IBM mindezt passzivitásával jelzi - a Nagy Kék még mindig nem jelentett be szervereket az új Opteronokkal.

Teljes x86-piac

Az AMD szerverpiaci visszaszorulása bár rendkívül érzékeny presztízs és profit szempontjából, a terület viszonylag kis volumene miatt nem befolyásolta jelentősen a cég teljes x86-os piaci pozíciót. A vállalat továbbra is erőteljes az asztali szegmensben, és bár némi részesedést vesztett az év elejéhez képest, még így  is 27,3 százalékot tartott meg. Az Intel műszaki fölénye ellenére az AMD 1,6 pontot szerzett a notebookszegmensben is, így 13,7 százalékon állt a negyedévben, ennek okát azonban nem fejtette ki az IDC - az AMD az elmúlt években tipikusan akkor teljesített jól a notebook szegmensben, mikor erős kereslet mutatkozik az amerikai fogyasztók részéről. A VIA részesedései továbbra is elhanyagolhatóak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.