:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. augusztus 23. 14:01

A vállalati vásárlók állították növekedési pályára a Dellt

A szerverek, tárolók és vállalati PC-k iránti kereslet élénkülése miatt látványosan nőtt a Dell bevétele és profitja is a most véget ért második negyedévben, de a nyereségtermelő képesség romlása aggasztja az elemzőket.

Nyilvánosságra hozta második negyedéves eredményeit a jó ideje növekedési gondokkal és láthatóan irányvesztéssel küszködő Dell. A vállalat bevétele és profitja szépen bővült, mivel az Egyesült Államokon kívül a nagyvállalatok és kormányzati szervezetek ismét elkezdtek informatikára költeni - magyarázta az adatok hátterét Brian Gladden pénzügyi vezető. A második negyedévet 15,5 milliárd dolláros bevétellel zárta a Dell, nettó eredménye azonban mindössze 545 millió dollárt tett ki. A 22 százalékkal növekedő forgalmi adat felülmúlta, a 16 százalékkal emelkedő nyereség azonban nem érte az elemzői várakozásokat.

A Dell nagyvállalati értékesítésből származó forgalma éves szinten 38 százalékkal bővült, elsősorban a szerverek, szolgáltatások és mobil termékek (notebookok) eladásai ugrottak meg. A kis- és középvállalati értékesítés 25 százalékkal bővült, leginkább az asztali PC-k és notebookok eladásai ugrottak meg. A közszférából befolyó bevétel 21 százalékkal emelkedett, leginkább a szolgáltatásoknak köszönhetően. Az amerikai kormányzat hagyományosan a Dell legnagyobb ügyfelei közé tartozik, a vállalat eddig leginkább szervereket, tárolókat és PC-ket tudott értékesíteni, a Perot Systems felvásárlása után már szolgáltatásokat is. A Dell szolgáltatásokból származó forgalma összességében 57 százalékkal emelkedett egy év alatt. Továbbra is szenved a lakossági piacon a vállalat, a szegmensből származó forgalom változatlan volt tavalyhoz képest.

A múlt heti közgyűlésen a Dell részvényeseinek negyede ellenezte, hogy Michael Dell megbízatását meghosszabbítsák a vállalat élén, ami piaci szakértők egybehangzó állítása szerint szokatlanul magas arány és arra utal, a tulajdonosok egy csoportja elégedetlen a cég teljesítményével - az igazgatótanács azonban továbbra is kitart a cégalapító-névadó mellett. Amint az ismert, a Dell élére 2007 elején tért vissza Michael Dell, hogy visszavegye a kormányrudat, erőfeszítéseit azonban viszonylag kevés siker koronázta. Pár évvel azután, hogy a Dell lecsúszott a PC-piac trónjáról, már a második helyét is küzdenie kell az Acerrel - a kezdetektől fogva a vállalati vevőkre koncentráló cég nem találja a ritmust a fogyasztói piacon.

Az alapító Michael Dell "újkori" regnálása alatt több akvizíció is történt, azonban ezek adattárolási területre (pl. EqualLogic, 3PAR), szerverfelügyeletre (Scalent Systems), illetve szolgáltatásokra (Perot Systems) fókuszáltak, ami azt jelentheti, a cég továbbra is a vállalati, intézményi vevőket célozza elsősorban, a lakossági piac nincs a fókuszában. A negyedévet a Dell több mint 13 milliárd dolláros likvid állománnyal zárta, ami bőven elegendő néhány nagyobb felvásárlás végrehajtásához is - az idén valószínűleg láthatunk még egy-két ügyletet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.