Szerző: Bodnár Ádám

2010. augusztus 16. 15:13

Tovább terjeszkedik a tárolópiacon a Dell

A Dell megvásárolja a csúcskategóriás adattárolók piacán versenyző 3PAR vállalatot, ezzel az EMC, IBM, Hitachi és más cégek csúcsmodelljeivel száll versenybe.

Újabb akvizícióval terjeszkedik a tárolók területén a Dell, a vállalat 1,15 milliárd dollár készpénzért megvásárolja a kaliforniai 3PAR céget, amely lemezes tárolóiról és tárolómenedzsment-szoftvereiről ismert. A Dell részvényenként 18 dollárt fizet a 3PAR-ért, ami közel duplája a pénteki 9,65 dolláros záróárfolyamnak. Az összeolvadás várhatóan még az idén lezárul. A kevesebb mint 700 alkalmazottat foglalkoztató 3PAR a legutóbbi pénzügyi évében 194 millió dollár forgalom mellett 3,2 millió veszteséget könyvelt el.

A PC-piac egykori ura és az x86-os szerverek második legnagyobb gyártója korábban az EMC-vel kötött együttműködési megállapodás révén volt jelent a tárolópiacon és az EMC egyes berendezéseit forgalmazta saját neve alatt. Ez 2007 őszén változott meg, amikor a cég addigi történetének legnagyobb felvásárlását végrehajtva 1,4 milliárd dollárért megszerezte az EqualLogicot, amely iSCSI tárolókra szakosodott. Pár héttel ezelőtt a deduplikációval foglalkozó Ocarina Networks felvásárlását jelentette be a Dell.

A 3PAR lenyelésével a felső kategória felé terjeszkedik a a Dell. Az 1999-ben alapított cég a kezdetektől fogva a virtualizált high-end (értsd: Fibre Channel) adattárolást tűzte zászlajára, termékei a legfelső kategóriás IBM, EMC és Hitachi dobozokkal versenyeznek. A 3PAR az első között alkalmazott olyan technológiai újításokat mint a thin provisioning, amikor a tárolóeszköz az alkalmazások és a felhasználók számára a tényleges fizikai kapacitásánál nagyobb köteteket is tud láttatni, vagy az automatikus adatrétegezés, amely az adatokat az elérési gyakoriságuk függvényében mozgatja  gyorsabb és lassabb meghajtók, például SSD-k, FC diszkek és SATA diszkek között.

A Dell korábban nem volt jelen a csúcskategóriás tárolók területén, az EMC-vel kötött megállapodás nem terjedt ki a Symmetrix (DMX) vonalra. A 3PAR megszerzésével a vállalat betört a legfelső régióba, és célba veheti a legnagyobb igényű vállalatokat, illetve akár a nagy cloud-szolgáltatókat is, a 3PAR ugyanis kiterjedt technológiai portfólióval rendelkezik a virtualizált tárolás és tárolófelügyelet terén.

Az IDC adatai szerint 2010 első negyedévében a merevlemezes adattárolók piaca 17 százalékkal 4,9 milliárd dollárra nőtt, a Dell már a negyedik legnagyobb szereplő az EMC, az IBM és a NetApp mögött, statisztikai holtversenyben a HP-val. Az év első három hónapjában a Dell 500 millió dollár értékben adott el tárolókat, ami éves összehasonlításban 21 százalékos növekedésnek felel meg. A 3PAR negyedéves jelentése szerint az első naptári negyedévben 53 millió dolláros bevételt ért el

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról