Szerző: Dojcsák Dániel

2010. augusztus 16. 10:37

Máris itt a Chrome 6 béta

A Google bemutatta a pár hete a fejlesztői csatornán feltűnt Chrome böngésző béta változatát. Nem meglepetés, hogy a programot még gyorsabbnak és még könnyebben kezelhetőnek ígérik.

A Chrome 6 béta egyik tetszetős új funkciója az intelligens automatikus űrlapkitöltés. A program a korábbi tevékenységünk alapján megtanulja a nevünket, címünket és egyéb gyakran használt információnkat, s kérdőíveknél, regisztrációknál egy-két kattintással ki lehet töltetni a Chrome-mal az űrlapokat. Az információk kényes mivolta miatt a Chrome ezeket saját maga tárolja védett helyen a számítógépünkön, s csak akkor küldi el a weboldalnak, ha a felhasználó manuálisan utasítja erre. Bankkártya-adatokat a Chrome sosem tárol el automatikusan, kivéve akkor, ha a felhasználó külön erre kéri.

A másik újdonság, amit már a fejlesztői verzióban is kipróbálhattunk, a teljesebbé tett szinkronizálás különböző gépekre telepített Chrome-ok között. A könyvjelzők után a beállítások, témák és a  kiegészítők is szinkronizálhatóak több gép között is, illetve az automatikus űrlapkitöltés funkcióval tárolt adatok is, kivéve a bankkártya számokat. Az átvitel minden esetben a felhasználó Google fiókján keresztül történik, így biztonságosnak tekinthető. Azon felhasználók, akik több számítógépet használnak, például munkahelyi, notebook és egy otthoni gép, azoknak hasznos és kényelmes extra lehet ez.

Ezúttal kinézetre is változik kicsit a Chrome, a felső eszköztárat átszabták a dizájnerek. Az Omnibox könnyebben elérhető lett, illetve a négy különböző beállítás menü is egyetlen helyre került. Ellentétben a szokásos fejlesztési trenddel, a Chrome nem komplexebbé és bonyolultabbá teszi a felületét, hanem minden egyes frissítés után még letisztultabbá válik, ami az Internet Explorer és a Firefox kuszaságát nem kedvelőknek lehet előny.

A fejlesztések nem csak a külsőt érintették, a motorháztető alatt is van újdonság: a 6-os Chrome elődjéhez képest további 15 százalékos javulást ért el a V8 és SunSpider benchmarkokon. Mindkét teszt a JavaScript végrehajtási sebességet méri. Ezeknek a számoknak a növekedése a gyakorlatban azt jelenti, hogy a bonyolult, sok objektumot kezelő oldalak betöltése gyorsabbá válik. A frissítés a már megszokott módon automatikusan érkezik, így mindenki, aki nem a végleges változatot állította be, a következő újraindítást követően már a Chrome 6-tal szembesül majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról