Szerző: Bodnár Ádám

2010. augusztus 12. 11:59

Kis fejlesztések az OpenOffice-ban

Aki nagy változásokat várt az OpenOffice.org 3.3-tól, csalódnia kell, a népszerű nyílt forrású irodai csomag új változata csak kisebb ráncfelvarrást kapott.

Megjelent az OpenOffice.org ingyenes irodai szoftvercsomag 3.3 verziójának béta változata, amit bárki letölthet és kipróbálhat. A béta a végleges szoftverbe szánt összes képességet tartalmazza, vagyis innentől fogva a fejlesztők a hibák kijavításával és a teljesítményhangolással foglalkoznak. A végleges szoftvert még 2010-ben várható.

Főleg kisebb frissítések kaptak helyet az OpenOffice.org 3.3-as verziójában, emellett megváltozott egyes programok kinézete is. A Renaissance Project munkálkodásának köszönhetően apró ráncfelvarráson esett át az alkalmazások felhasználói felülete,bár a módosítások kevéssé szembetűnőek, inkább a párbeszédablakokat érintik. Ami jelentős változtatáson esett át, az a nyomtatási párbeszédpanel, amelyre szinte rá sem lehet ismerni, a korábbi bonyolult, almenükből és lenyíló dobozokból álló megoldás helyét egy jóval áttekinthetőbb, letisztultabb rendszer vette át.

Apróság, de a Writer szövegszerkesztő már képes a dokumentumokban levő táblákat is összehasonlítani, ha két állományt hasonlítunk össze vele. Szintén a Writerben lehetőség van dokumentumokat jelszóval védeni, a jelszó ismerete nélkül az állományok nem módosíthatók. A Calc táblázatkezelő korábban legfeljebb 65 ezer soros táblázatokkal boldogult, a 3.3-as verzióban már egymillió sor felett van a határ, bár kérdéses, hogy ekkora adattömeget nem lenne-e érdemes adatbázisban tárolni inkább - a lehetőség mindenesetre adott. Az OpenOffice.org többi alkalmazása, a Draw, az Impress, a Math és a Base funkcióit tekintve érintetlen maradt. A változtatások teljes listája itt érhető el.

Az OpenOffice.org 3.3 bétája letölthető Windows, Linux, Max OS X és Solaris operációs rendszerekre. Mint minden béta szoftver, ez is tartalmazhat hibákat, ezért éles környezetben nem ajánlott a használata.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról