Szerző: Bizó Dániel

2010. augusztus 10. 12:15

Tőzsdére megy a Skype

Tőzsdei bevezetésre készül a világ legnépszerűbb VoIP-szolgáltatója, a Skype. A magántőkés kézben vállalat mintegy 100 millió dollár értékben fog részvényt forgalomba hozni, a jegyzés azonban várhatóan a névérték felett zajlik majd, így az összeg ennél jóval magasabb is lehet.

Legalább 100 millió dollár

A luxembourgi székhelyű Skype tőzsdei bevezetése kevesebb mint egy évvel követi, hogy a vállalkozás többségi tulajdona gazdát cserélt. Az eBay az IT-ipar történetének egyik legnagyobb baklövését korrigálta, mikor az általa 3,1 milliárd dollárért megszerzett Skype VoIP-szolgáltatás 65 százalékát mintegy 2 milliárd dollár értékben adta el egy magántőkés befektetői csoportnak, amelyben részt vesz a Netscape alapítója is, Marc Andreessen, valamint a technológiai szektorban aktív Silver Lake Partners is, amely korábban például a Seagate-nek és a Philips félvezetőgyártásának kivásárlásában és transzformálásában is részt vett.

A tranzakcióval 2,75 milliárd dollárra értékelt Skype 100 millió dolláros névértékű tőzsdei bevezetésével szerzett friss tőkét közvetlenül valószínűleg a cég pénzügyi helyzetének megerősítését szolgálja. A tőzsdei megjelenés ennél is fontosabb folyománya, hogy a tulajdonosok kezében lévő részvénycsomagok likviddé válnak, és könnyedén pénzzé tehetők majd, amit kétségtelenül az árfolyamnyereség reményében tesznek majd meg. A magántőkés konzorcium mintegy 800 millió dollárnyi hitellel is finanszírozta a 65 százalékos tulajdonrész kivásárlását. Egyelőre nem ismert a részvények ára vagy száma, a kereskedés a technológiai cégektől tömött Nasdaqon fog folyni. A bevezetés sikeressége lélektani jelentőségű a jelenlegi befektetői  hangulatban, a Skype iránti esetleges erős érdeklődés tőzsdéket húzhat magával, illetve kihatással lehet az egész szektorra és fokozhatja a befektetői érdeklődést a szektorban működő cégek iránt.

Az eBay és a magántőkés csoport valószínűleg a szokásosnál is erősebb érdeklődéssel követi majd a tőzsdei megjelenés fogadtatását, és a paprírok árfolyamának alakulását, ugyanis a Skype két alapítója, Niklas Zennström és Janus Friis 14 százalékos részesedést kényszerített ki magának jogi eszközökkel. A Skype által használt, és a sikerének alapját jelentő peer-to-peer VoIP-technológia ugyanis nem a Skype, hanem egy másik, a kezükben lévő cég, a Joltid tulajdona. Ezzel a kártyával végül sakkban tudták tartani a Skype-ot, és a jogi kockázatok végül arra sarkallták a tulajdonosokat, hogy 14 százalékot és 83 millió dollár készpénzt fizessenek a megegyezésért, összesen 343 millió dollár értékben.

Tömeg potenciál

A már több mint 560 millió felhasználóval rendelkező, és az évi 1 milliárd dolláros árbevétel felé közelítő Skype vonzó modellje és kis léptékű tőzsdei bevezetése előrevetíti, hogy erőteljes túljegyzés alakul ki az erős befektetői érdeklődés hatására. Piacelemzők szerint a VoIP-piac hatalmas robbanás előtt áll, a hagyományos hanghívásokat egyre gyorsabban fogja felváltani az internetalapú hangforgalom. A legnagyobb lehetőségek a Skype számára a kisebb irodai, otthoni, valamint mobilos használatban rejlenek. Különösen ez utóbbi áll robbanásszerű bővülés előtt, a Juniper Research egy friss prognózisa szerint 2012-re Európában és Észak-Amerikában több mint 100 millióan használnak majd mobil VoIP-klienseket.

A mobil VoIP terjedésének legnagyobb akadálya a mobilszolgáltatók ellenállása, hogy független VoIP-hívásokra használható telefonokat engedjenek a hálózatukba, vagy a VoIP-forgalmat megtűrjék. A Skype fájlcserélőkhöz, torrenthez hasonló peer-to-peer működése jó alibit ad az operátorok számára, hogy minőségbiztosítási okokra hivatkozva korlátozzák az ilyen jellegű forgalmat, lefojtsák vagy extra díjhoz kössék azt, miközben a hálózat és más felhasználók szolgáltatásának védelmére hivatkozva bármikor bonthatják az ilyen kapcsolódásokat. Ez a védelmi vonal azonban a verseny következtében és a trend elkerülhetetlen volta miatt repedezni látszik, az amerikai AT&T és Verizon például már korlátlan Skype-forgalmat engedélye ügyfeleinek, ami elsősorban az átlagnál többet költő és tudatosabb okostelefonos réteget érdekli jelenleg, akik magas igényeik révén nagyobb hajlandóságot mutatnak a szolgáltatóváltásra is..

A mobil VoIP mellett a Skype számára egy másik kitörési pontnak ígérkezik a kisirodai valamint otthoni videohívás lehetősége, mivel ezt minimális költséggel, és megfelelően nagy sebességű internet-hozzáférés és kamerák megléte esetében akár kiváló minőségben, HD-felbontással is képes nyújtani. A Skype az elmúlt időszakban több gyártóval, köztük a Panasonickal, Samsunggal és LG-vel is sikeres megállapodást kötött, hogy kliensét integrálják online kapcsolódással rendelkező okos televízióikba és monitoraikba. Kompatibilis webkamera csatlakoztatását követően a televízióról indíthatók és fogadhatók Skype videóhívások, PC használata nélkül - a jövőben várhatóan egyre több integrált kamerával és VoIP-klienssel rendelkező televízió és monitor jelenik meg az otthoni és irodai igények kielégítésére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról