:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. augusztus 9. 10:19

Váratlanul lemondott a HP elnök-vezérigazgatója

Péntek délután azonnali hatállyal lemondott a HP elnök-vezérigazgatói tisztségéről és az igazgatótanács elnöki pozíciójáról Mark Hurd. A vállalatot átmenetileg Cathie Lesjak pénzügyi vezér irányítja, amíg meg nem találják Hurd utódát.

Nem megfelelő viselkedés

Hurd távozásának oka, hogy egy belső vizsgálat kiderítette, többször titokban találkozott egy Jodie Fisher nevű hölggyel, aki szexuális zaklatással vádolta meg a HP vezérét. A B-kategóriás színésznőt és üzletasszonyt 2007 és 2009 között a HP külsős marketingesként foglalkoztatta és alkalmanként több ezer dollárt fizetett neki hogy rendezvényeken megjelenjen. Egyes források szerint Hurd többször is nagy távolságra repült a HP kaliforniai főhadiszállásáról csak azért, hogy találkozzon Fisherrel, a HP-vezér azonban a vizsgálat során végig kitartott amellett, hogy üzleti úton járt és más megbeszéléseket is folytatott, állítják mások.

A HP jogi osztálya és a felkért külső jogi szakértők megállapították, hogy nem történt szexuális zaklatás, a vizsgálat során azonban fény derült arra, hogy Hurd a Fisherrel folytatott találkák költségeit (utazások, étkezések, hotelszobák) céges költségként számolta el, eltitkolva, hogy kivel is találkozott valójában, írja a Wall Street Journal.  Belsős források szerint mintegy 20 ezer dollárról, azaz megközelítőleg 4 millió forintról van szó, ami néhány ezreléke csupán Hurd több tízmillió dollárt kitevő éves juttatásának. Távozásával Hurd egyébként közel 28 millió dollár végkielégítésre jogosult, ebből 12 milliót készpénzben, 16 milliót pedig részvényopciók formájában kap meg.

Mark Hurd: ekkora bajt okoztam

"Az igazgatótanács tagjaival folytatott megbeszélések után úgy döntöttem, félreállok és a tanács új vezetőt keres" - idézi Hurd szavait a HP közleménye. "A HP-nél töltött öt év után ez egy fájdalmas döntés, de azt hiszem nehéz lenne ezek után hatékony vezetőként folytatnom a munkámat és azt gondolom, ez az egyetlen lehetséges döntés jelen helyzetben. Szeretném hangsúlyozni, hogy ez semmiképp nem tükrözi a HP teljesítményét vagy pénzügyi integritását."

"Mark és én nem folytattunk viszonyt és nem volt intim kapcsolatunk" - mondta Fisher. "Az ügyet már rendeztük és nem kívánok a jövőben erről nyilatkozni". Az AP hírügynökségnek nyilatkozó anonim forrás szerint Hurd fizetett a hölgynek, de hogy mennyit, az nem nyilvános. "Meglepődtem és szomorú vagyok, amiért Mark emiatt elvesztette az állását. Ez sosem volt a célom" - áll a Fisher  által kiadott közleményben, amelyet ügyvédje révén juttatott el a médiához.

A számoknak élő ember

A korábban az NCR-t vezető Mark Hurd 2005-ben vette át a HP irányítását Carly Fiorinától. Hurd hivatalba lépése után jelentősen átalakította a vállalatot, útját átszervezések és elbocsátások kövezték, de a lépéseknek köszönhetően a HP pénzügyi teljesítménye stabilizálódott és a cég a befektetők kedvencévé vált. Az új vezér irányítása alatt a cég minden részlege erőre kapott, a HP sorozatosan az elemzői várakozásokon felüli eredményeket produkált. A vállalat papírjai jelenleg több mint kétszer annyit érnek mint amikor Hurd átvette az irányítást.

A stabilitás helyreállítása után Hurd alatt a HP expanzióba kezdett és számos jelentős felvásárlást hajtott végre. Ezek közé tartozik a Mercury Interactive megszerzése 4,5 milliárd dollárért 2006-ban, az IT-szolgáltatásokat nyújtó EDS 13,9 milliárd dolláros lenyelése 2008-ban, a 3Com tavalyi megvásárlása 2,7 milliárd dolllárért, vagy a Palm 1,2 milliárdos akvizíciója. Az elmúlt öt évben a HP az IBM-et megelőzve a világ első számú informatikai vállalata lett, a nyomtatópiacon továbbra is uralkodik, megszerezte a PC-piac első helyét a Delltől, a szerverpiacon az IBM-mel csatázik az első helyért, a hálózati piacon a Cisco kihívója, az IT-szolgáltatások terén pedig második az IBM mögött (igaz, jelentős lemaradással).

A Hurddel kapcsolatos negatívumok között a hosszú távú vízió hiányát szokták említeni a kritikusai. Ami igaz az igaz, a HP (ex-)vezérigazgatója erős kezű, végrehajtó típusú vezető, a számoknak élő típus, ez a képesség jól jött a látnok típusú Carly Fiorina regnálása után, aki stratégiai célok kitűzésében jó volt, a stratégia végrehajtásában már kevésbé. Ez lett a veszte is, az azóta politikai pályára lépett üzletasszony a Compaq-akvizíció körüli ellenálláson bukott meg. Az idő utólag Fiorinát igazolta, a HP a Compaq lenyelésével indult el azon az úton, hogy a világ legnagyobb informatikai vállalatává váljon, igaz, már Hurd irányítása alatt.

Hurd távozásának hírére a HP részvényei közel 10 százalékot vesztettek értékükből, ami egyfelől betudható a sokknak, másrészt annak is, hogy a piac jelenleg tanácstalan azt illetően, ki lehet az utód. A bejelentés élét a HP az előzetes negyedéves eredmények publikálásával igyekezett tompítani. Ezek alapján a vállalat a harmadik pénzügyi negyedévben 11 százalékkal növekedő, 30,7 milliárd dolláros bevételt ért el és negyedik negyedéves, valamint éves célkitűzései is erősek. A részletes eredményeket augusztus 19-én teszi közzé a cég.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.