Szerző: Bodnár Ádám

2010. augusztus 5. 11:04

Letölthető az IE9 utolsó technológiai előzetese

Elkészült és letölthető az utolsó technológiai előzetes a Microsoft új böngészőjéből, az Internet Explorer 9-ből. A weboldalak megjelenítését hardveresen gyorsítani képes szoftver már JavaScript-teljesítményben is az élvonalba került.

Megjelent az Internet Explorer 9 negyedik platform előzetese, amely az utolsó a szeptemberre ígért nyilvános béta előtt. Az IE9 eddigi előzeteseit 2,5 milliószor töltötték le, a programból elérhető demóoldalakat pedig 20 milliószor látogatták meg eddig, írja a hivatalos IE blogban Dean Hachamovich, a böngésző fejlesztéséért felelős Microsoft-vezető.

A negyedik előzetes hardveresen gyorsított HTML5 megjelenítést vonultat fel, vagyis a szövegek, bittérképek, vektoros ábrák, videók egyaránt élvezik a hardveres támogatást, amennyiben az rendelkezésre áll. A nagy újdonságot most a JavaScript integrációja jelenti, amely a gyakorlatban annyit tesz, hogy a Chakra kódnevű JavaScript-motor nem különálló egység, hanem a böngészőmotor szerves része. A Microsoft szerint ez jelentős teljesítménynövekedést eredményez, a SunSpider benchmark alapján az IE9 negyedik előzetesénél csak a Chrome 5, a Chrome 6 fejlesztői előzetes, valamint az Opera 10.60 ér el jobb eredményt.

A webes szabványok támogatása terén folyamatosan fejlődik az IE, a legújabb verzió már 95 pontot ér el a széles körben ismert Acid3 tesztben, amely az eddigi legjobb eredmény a Microsoft böngészői közül. Hachamovich a blogban leírja, a lehetséges 100 pontot egyelőre az SVG fontok és SMIL animációk hiányzó támogatása miatt nem éri el az Internet Explorer 9 előzetese, de ezek már fejlesztés alatt vannak. Hachamovics ugyanakkor megjegyzi, jelenleg is folynak tárgyalások arról, hogy az SVG fontokkal kapcsolatos teszt kikerüljön az Acid3-ból. A böngészőben emellett javították a korábbi előzetesekben megtalált kisebb-nagyobb hibákat is.

Az új IE9 Platform Preview továbbra is technológiai előzetes, leginkább webfejlesztők számára, hétköznapi használatra a biztonsági funkciók hiánya miatt  nem ajánlott, de nem is igazán használható, mivel nem rendelkezik felhasználói felülettel (címsor, "vissza" gomb, könyvjelzők, stb.). Ezeket a szeptemberben várható nyilvános béta hozza majd el, ekkortól lesz bárki számára használható böngésző az IE9. A végleges verzió valószínűleg 2011 elején jön.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról