Szerző: Bodnár Ádám

2010. augusztus 4. 15:16

Gigászi adatközpontot épít a Facebook

Európa egyik legnagyobb adatközpontjánál, a Budapesten található Dataplexnél kétszer nagyobb létesítményt épít két ütemben a Facebook, hogy ki tudja szolgálni a népszerű közösségi oldal iránti érdeklődés rohamos bővülését.

Két új adatközpont építésébe fogott a Facebook, hogy ki tudja szolgálni az egyre növekedő igényeket. A világ legnagyobb közösségi oldalának több mint 500 millió regisztrált tagja van már, akik egyre aktívabbak, így a kiszolgálásukhoz egyre nagyobb számítási és tárolási kapacitás szükséges.

A közösségi oldalt üzemeltető cég egy több mint 13 ezer négyzetméteres saját adatközpontot épít az oregoni Prinevill településen, amely várhatóan 2011 elejére készül el. A mostani döntés értelmében ezt 2012 elejére kibővítik, így további 15 ezer négyzetméteres terület áll majd rendelkezésre. A beruházás nagyságát jól mutatja, hogy a Facebook új adatközpontja kétszer akkora lesz mint a legnagyobb  ilyen jellegű hazai létesítmény, a Dataplex, amely a 2008-as bővítés óta mintegy 14 ezer négyzetméter alapterületű és ezzel Európa legnagyobb adatközpontjai közé tartozik.

Ilyen lesz az adatközpont az első hullám elkészültekor

A Facebook 2010 januárjában kezdte el az adatközpont építését és az esetleges második hullám már akkor szerepelt a bővítési tervek között. A Facebooknál az egyre növekedő felhasználói létszám és aktivitás miatt úgy döntöttek, még azelőtt elindítják a második hullámot hogy az első adatközpont egyáltalán felépülne.

Hogy milyen berendezések kerülnek az új adatközpontba, hány szerver található majd itt, vagy hogy mekkora lesz ezek kapacitása, arról nem beszél a Facebook. A HWSW becslései szerint egy ekkora alapterületű létesítménybe 15 ezer (!) szabványos rackszekrény helyezhető el, figyelembe véve a szerverek hűtéséhez szükséges berendezések által igényelt területet, illetve az üzemeltetéshez  nélkülözhetetlen szabad helyet. A ma elérhető legsűrűbb blade telepítésekkel elméletben akár 1 milliónál több szervert is be lehetne pakolni ekkora helyre, ha a tápellátásuk és hűtésük megoldott.

A létesítmény nem csak hatalmas lesz, hanem energiahatékony is, állítja a Facebook. A helyszínt úgy választották ki, hogy az éghajlat hűvös és száraz legyen, így a telepített eszközök hűtéséhez a lehető legkevesebb energiára lesz szükség - klímaberendezések drága üzemeltetése helyett az év 60-70 százalékában elég a külső levegőt bevezetni, azt nem szükséges tovább hűteni. Az informatikai eszközök által termelt hőt télen az irodák és más létesítmények fűtésére fogja felhasználni a Facebook. A vállalat emellett kiemelte, hogy egy új, szabadalmaztatás alatt álló szünetmentes áramforrást használ majd, amely akár 12 százalékkal is csökkentheti az energiafogyasztást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról