Szerző: Bizó Dániel

2010. augusztus 4. 12:28

Itt az Illumos, a független OpenSolaris

Az OpenSolaris körüli bizonytalanság máris megszülte első gyümölcsét, egy derivatív változatot. Az Illumos névvel illetett rendszer nem egy fork, egyelőre követi a főprojektet, valamint a zárt vagy legalábbis az Oracle kezében lévő komponenseket nyílt forrásúakkal igyekszik helyettesíteni, hogy teljesen függetlenné válhasson.

A projekt mögött a Nexenta Systems vezetésével számos vállalat áll, amelyek valamilyen érdekből támogatják a Solaris kernelének és hálózati képességeinek karbantartását és továbbfejlesztését. A Nexenta eddig is dolgozott saját változatán, a Nexenta OS-en, amely az OpenSolaris kernelét, a GNU C futásidejű programkönyvtárat és Debian csomagkezeléssét kombinálja azzal a céllal, hogy Linux-szerű kezelhetőséget hozzon létre az OpenSolaris technológiai alapjain (alkalmazáskonténerek, DTrace, ZFS). A Nexenta Systems például erre alapozza egyes NAS termékeinek szoftveres vezérlését.

Az Illumos célja, hogy amíg az Oracle lehetővé teszi, addig szorosan kövesse az OpenSolaris operációs rendszer magját és a hálózati rétegét integráló, úgynevezett OS/Net projektnek a fejlődését, miközben az Oracle által meg nem nyitott vagy szabadon nem licencelhető kódokat lecserélje, beleértve a drivereket is, hogy a szoftveróriás ne gyakorolhasson semmiféle kontrollt a kód felett. Mindeközben az Illomos száz százalékosan bináris kompatibilitást akar biztosítani az alkalmazások számára.

A projekt jelenlegi, átmeneti megbízott vezetője, Garrett D'Amore elmondta, hogy a cél egy olyan operációs rendszermag létrehozása, amely vállalati érdekektől független, de az üzlet és a közösség számára hasznos megoldásokat hordoz. Az Illumos lehet az alapja annak, hogy amennyiben a Solaris későbbi fejlesztéseit már nem teszi közzé az Oracle, és kivonul a projekt mögül, akkor létrejöhessen egy erős fork, aktív fejlesztői bázissal. Az Illumos ugyanakkor nem egy versenytárs akar lenni a Solaris számára, hanem egy biztosíték az OpenSolaris projekt mellett - az Oracle is kapott meghívót, de nem válaszolt még. Az Illumos fejlesztési irányát meghatározó tanács azokból a fejlesztőkből fog felépülni, akik kóddal járultak hozzá a projekthez.

Az Illumos egyelőre nem egy teljes értékű disztribúció, hanem az operációs rendszer és hálózatkezelés működését biztosító autonóm alap, így amennyiben a projekt sikeresnek bizonyul, a jövőben várhatóan különféle körítésekkel többféle értelmezés fog születni belőle, például a beágyazott NAS-vezérlésre használt Nexenta OS új verziói. Az Illumos még a kezdeti fázisban tart, így a kitűzött célokat még nem érte el, így különösen a zárt, bináris driverek lecserélésére, valamint a több processzorarchitektúra támogatásra fókuszálnak az erőfeszítések - jelenleg csak x86-on folynak a tesztelések. A projekt elsősorban BSD és MIT licencű kódokat vár. További részleteket az Illumos honlapján lehet találni.

Az Illumost kétségtelenül az hívta életre, hogy az Oracle minden érdemi kommunikációt megszüntetett az OpenSolaris közösséggel, aminek eredményeként az operációs fejlesztéseit felügyelő tanács július első felében ultimátumot intézett a céghez, záros határidőn belül közölje terveit. Amennyiben az Oracle nem normalizálja a helyzetet augusztus 23-áig, az OpenSolaris Governing Board azzal fenyeget, hogy feloszlatja magát. A HWSW, az Oracle gondolkodását jól ismerő forrásai szerint a vállalat magatartását az magyarázza, hogy nem érdekli az OpenSolaris sorsa, mivel az nem illeszkedik a vállalat stratégiai elképzeléseibe, hasonlóan sok más fejlesztéshez vagy termékhez sem.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról