Szerző: Koi Tamás

2010. augusztus 4. 10:20

Kevés lehet az üdvösséghez az új BlackBerry

Nem korbácsolta fel különösebben a kedélyeket a kanadai Research in Motion tegnapi bejelentése, mellyel útjára indította legújabb BlackBerry okostelefonját, a 9800-as típusszámot viselő Torch-ot, valamint a BlackBerry 6 operációs rendszert.

Az új készüléket, és az új operációs rendszert tegnap, magyar idő szerint délután mutatta be az AT&T-vel karöltve a RIM, ám a bejelentésről tudósító újságírók, illetve elemzők jelentős része a más gyártóknál, így elsősorban az Apple hasonló bejelentéseinél tapasztalható üdvrivalgás helyett ezúttal csalódottságuknak adtak hangot. Ennek egyik oka nyilvánvalóan, hogy a BlackBerry 9800-ról már a bejelentése előtt szinte minden információ kiszivárgott, az interneten hónapok óta hemzsegtek a kémfotók, a BlackBerry 6 operációs rendszer funkciói pedig régóta ismertek voltak, jóformán csak a megjelenési idő volt tisztázatlan.

A RIM a BlackBery 9800-as, illetve az új operációs rendszer kombinációjával jól láthatóan tovább próbál nyitni a kommerszebb okostelefonok piaca felé, egyben megpróbálja levetkőzni azt a sztereotípiát, miszerint a cég mobiljai kizárólag az üzletemberek igényeit elégítik ki. A gyártó korábban a teljes érintőkijelzős Stormmal megpróbált más irányokba tapogatózni, az első érintőkijelzős BlackBerrybe azonban hiába pakoltak teljesen újszerű, és egyedi funkciókat (például SurePress billentyűzet), ez a termékvonal egyelőre kudarcnak tűnik. A tegnapi bejelentésen ettől függetlenül az előre borítékolható főszereplők mellett többen egy új Storm modell leleplezésére is számítottak, a cég társelnök-vezérigazgatója, Mike Lazardis azonban csak a Torch-ról rántotta le a leplet.

Oh, and one more thing...

Az újdonság több szempontból is stratégiai fontosságú termék a RIM-nél, hiszen ez az első szétcsúsztatható BlackBerry a kínálatban, másrészről ez az első mobil, mely az új operációs rendszerrel kerül a boltokba. A BlackBerry 9800 az előzetesen kiszivárgott információknak megfelelően egy függőleges síkon szétcsúsztatható érintőkijelzős okostelefon, 3,2 hüvelykes képátlójú, 360x480 pixeles felbontású érintőkijelzővel. A kanadai mérnökök az újabb Bold modellekből jól ismert, teljes QWERTY-klaviatúrát helyezték az elcsúsztatható kijelző alá, a felhasználó az ilyen készülékeknél megszokott módon eldöntheti, hogy az érintőkijelzőn, vagy a fizikai billentyűzeten kíván gépelni.

A telefonba egy 5 megapixeles érzékelővel ellátott, autófókuszos, villanós kamerát is integráltak, mely videofelvételek készítésére is alkalmas. A kommunikációs képességek terén az egyetlen újdonság, hogy a BlackBerry 9800-ba már 802.11n-kompatibilis WLAN-modul került, ami jelenleg még kevéssé elterjedt megoldás a mobiloknál, a jövőben azonban vélhetően egyre több gyártó mutat majd be olyan készüléket, mely a korábbinál gyorsabb WLAN-kapcsolat felépítésére lesz képes.

A BlackBerry 9800 multimédiás képességei nem hoznak jelentős előrelépést az elődökhöz képest, a hardver felépítését tekintve azonban jól látható, hogy a gyártó erre a területre is nagyobb hangsúlyt kíván fektetni. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy az 512 megabájt memóriával felvértezett telefon alaplapjára egy 4 GB-os Flash-modul került - ezt a kapacitást lehet tovább bővíteni microSD-kártyával, melyből egy szintén 4 GB-os példány a gyári csomag része, vagyis a BlackBerry 9800 gyárilag 8 gigabájtnyi háttértárat kínál a felhasználóknak.

Az újdonság a jövő héten jelenik meg a boltokban, elsőként az AT&T kínálatában. A telefonért előfizetéssel 200 dollárt kell majd fizetni - magyarországi árról és megjelenésről egyelőre nincs információ.

Bűvös hatos

Az új készülék egyik legnagyobb erőssége mégsem a hardverben rejlik: a BlackBerry 6 operációs rendszer ha nem is alapjaiban átírt környezet, mindenesetre a felhasználók számára több, jelentősnek tűnő változást is hoz, leginkább a kezelőfelületet illetően. A fejlesztők úgy akarták megalkotni az új felületet, hogy a régebbi BlackBerryken nevelkedett felhasználók se vesszenek el a menükben, ugyanakkor a modernizált külső és funkciókínálat felvegye a versenyt más okostelefon-rendszerekkel és felületekkel, így nyilvánvalóan elsősorban az iOS-szel.

A fenti cél érdekében az új operációs rendszernél a főképernyőn megjelenő ikonok ötféleképpen rendezhetők tematikusan, megjelent a leggyakrabban használt funkciók aktiválását elősegítő Action Menu, beillesztették a főképernyőbe a keresőmotort, valamint ebben az operációs rendszerben jelenik meg először a BlackBerryk új, WebKit-alapú böngészője is. Az új rendszerhez új Java-alapú fejlesztői környezetet adott ki a RIM, újdonság emellett, hogy alkalmazás-piacterét a jövőben a szolgáltatókkal közösen tervezi üzemeltetni a gyártó, így a letöltött programokért az operátoroknak kell majd fizetni, a bevételből pedig így értelemszerűen a mobilcégek is részesedést kapnak majd.

A közösségi szolgáltatásokat aktívan használó felhasználóknak jó hír, hogy a BlackBerry 6-nál megjelent az üzeneteket egyben kezelő Social Feeds panel, melyben a népszerűbb közösségi oldalak, szolgáltatások üzenetei, információi ömlesztve jelenhetnek meg. Továbbfejlődött a rendszer amúgy is erős üzenetkezelő platformja, valamint a multimédiás böngésző kiegészült a más okostelefon-rendszereken már régóta jelen lévő album art nézettel. A BlackBerry 6 a RIM tervei szerint a BlackBerry 9700 és 9650 (Bold), valamint BlackBerry Pearl 3G készülékekre visszamenőleg is elérhető lesz, a frissítés közzététele azonban a szolgáltató jóváhagyásán is múlik, ezért más-más operátoroknál eltérő időpontban jelenhet meg az új szoftver. Az új operációs rendszer mellé új PC-s alkalmazás is készült, a BlackBerry Desktop Software 6 megújult kezelőfelületet, és egyszerűbb médiafájl-szinkronizációt ígér - a program várhatóan a következő hetekben lesz elérhető.

Ennél több kell

Bár a BlackBerry 9800 és az új operációs rendszer együtt ütőképes kettősnek tűnik, kérdéses, hogy mindez akár rövid, akár hosszútávon elég lesz-e arra a kanadaiaknak, hogy növeljék, de legalább megőrizzék befolyásukat a legfontosabb piacokon, így elsősorban Észak-Amerikában. Intő jel lehet mindenesetre, hogy az idei első naptári negyedévben a RIM bár globálisan 40 százalékkal növelte okostelefon-eladásait éves szinten és 19 százalékos részesedést szerzett, az Apple eközben több mint kétszer annyi iPhone-t adott el mint egy évvel korábban és a piac 15 százalékát kaparintotta meg.

Az új csúcskészülék mellé a következő hónapokban várhatóan több, kisebb jelentőségű újdonság is érkezik, így kiszivárgott információk szerint bizonyos piacokon megjelenhet egy továbbfejlesztett Bold modell 9780-as típusszámmal, valamint legalább egy új tag érkezik a Curve-családba is, 9300-as típusjelzéssel. Szinte biztos, hogy a RIM még idén piacra dob egy saját fejlesztésű tabletet is, ezzel kapcsolatban azonban semmilyen részlet nem látott napvilágot a tegnapi sajtókonferencián.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról