Szerző: Bodnár Ádám

2010. augusztus 4. 11:44

Demokratizálja az alkalmazásfejlesztést a Microsoft

A redmondi VSLive! eseményen jelentette be a Microsoft a Visual Studio LightSwitch fejlesztői eszközt, amelynek nyilvános bétáját augusztus végén teszi elérhetővé. A LightSwitch segítségével egyszerűen, programozási ismeretek nélkül lehet asztali, webes vagy az Azure cloudon futó üzleti alkalmazásokat készíteni.

A LightSwitch abból a feltételezésből indul ki, hogy az üzleti vezetőknek néha szüksége lehet egy-egy egyszerűbb programra, alkalmazásra, amely lényegében nem csinál mást mint adatokat jelenít meg egy képernyőn, illetve lehetővé teszi azok manipulációját. Ezt egyszerűsíti a Visual Studio termékcsalád új tagja, ahol a felhasználó mindenki számára érhető menükből válogathatja össze a komponenseket, hozhat létre adattáblákat, a felhasználói felületet pedig egy vizuális szerkesztővel állíthatja össze, egyetlen programsor beírása nélkül.

"Már nem csak a professzionális fejlesztők hoznak létre üzleti alkalmazásokat" - mondta Dave Mendlen, a Microsoft fejlesztői eszközeiért felelős marketing-vezető, "A LightSwitch segítségével az üzleti felhasználók egyszerűen megalkothatják saját programjaikat." A szoftver alapértelmezésként asztali alkalmazást készít, de böngészőben futó webes programot vagy az Azure cloudon működő alkalmazást is képes létrehozni- hogy hogyan, az kiderül Jason Zander blogjából.

A szoftver lelke a Visual Studio, amelyet számos sablon egészít ki, valamint előre megírt üzleti funkciók, úgynevezett experience-ek. A korábban KittyHawk kódnéven fejlesztett Visual Studio LightSwitch-ben készített alkalmazások adatforrásként nem csak SQL Server (SQL Azure) vagy Access adatbázist használhatnak hanem akár egy SharePoint repository-t vagy szimplán Excel- vagy Word-dokumentumokat is. A Microsoft együttműködik más szoftvergyártókkal, amelyek további sablonokat készíthetnek a LightSwitch-hez.

Fontos megjegyezni, hogy a LightSwitch nem váltja ki a vállalati alkalmazásfejlesztést, inkább csak egy segédeszköz a programozáshoz nem értő felhasználók számára. A LightSwitchben elkészített programok egyébként Visual Basic vagy C# nyelven módosíthatók, továbbfejleszthetők, testre szabhatók, amennyiben arra igény van, ez pedig már a profi kóderek feladata lesz a vállalatoknál.

A Visual Studio LightSwitch nyilvános bétáját augusztus 23-ra ígéri a Microsoft, a végleges verziót pedig 2011-re. A program önálló szoftverként jelenik meg, de a Visual Studio nagyobb verzióinak - valószínűleg Professionaltól "feltelé" - is része lesz. Á programról bővebb információ a hivatalos weboldalon érhető el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról