Szerző: HIRDETÉS

2010. augusztus 4. 09:46

Biztonsági tippek a Facebookon

Az újabb botrányokat követően szakértői oldal indult a Facebookon, melynek célja, hogy tájékoztassa a felhasználókat az új fenyegetésekről, biztonsági résekről és átverésekről.

Jelenleg a világ egyik leglátogatottabb oldala a Facebook, mintegy 500 millió regisztrált felhasználóval. A tagok átlagosan 130 ismerőssel rendelkeznek, és havonta 70 új tartalmat, együttesen pedig egymilliárd képet töltenek fel. Nem véletlen, hogy a közösségi portálon folyamatosan jelennek meg csalások, történnek adatlopások és fertőznek vírusok.

Pár nappal ezelőtt futótűzként terjedt a felhasználók között egy átverés, "Az emberek 98%-a nem tudja 17 másodpercnél tovább nézni ezt a videót" linkre több mint 65 ezer Facebook felhasználó kattintott rá. A magyar nyelven is terjedő alkalmazás mögött azonban nem videó volt, hanem egy fertőzés: a bikinis lányokat ábrázoló kép kárt nem okozott, nem törölt vagy módosított adatokat, azonban felkerült minden felhasználó felhasználó üzenőfalára aki rákattintott, és vírusként terjedt tovább.

Ha tájékozódni szeretnél arról, hogyan használhatod biztonságosan a Facebookot, látogasd meg a http://www.facebook.com/biztonsag szakértői oldalt, amit a NOD32 vírusirtót gyártó ESET magyarországi csapata csinál, és nyomj rá a Tetszik (Like) gombra. Így az oldal bekerül a kedvenceid közé, és az üzenőfaladon értesítést kapsz, ha egy új átverés jelenik meg a Facebookon.

A Facebook használatakor ugyanazokat a biztonsági irányelveket érdemes szem előtt tartani, amelyeket például e-mailezésnél vagy böngészéskor. Gyanús linket, mellékletet sosem szabad megnyitni, még akkor sem, ha látszólag  egy ismerős küldte - a barát nevében küldött üzenet akár egy kártevő alkalmazástól, bűnözőtől is származhat. Sok alkalmazás esik bele a kéretlen reklám kategóriába, amiknek a készítőivel biztos hogy senki sem szívesen osztja meg személyes adatait. Éppen ezért nem kell “ész nélkül” telepíteni minden alkalmazást, még akkor sem, ha azt egy barát javasolja. Érdemes a Google vagy valamely más webkereső segítségével utánanézni az alkalmazásnak, mások mit írtak róla.

A közösségi oldal biztonságos használatának fontos szabálya: csak a valóban közeli, megbízható barátaidnak engedélyezd a teljes adatlaphoz való hozzáférést, és minimalizáld a nyilvános profilodon megtekinthető adataidat. A Facebook oldalán külön beállítható, hogy egyes felületek (aktuális állapot, üzenőfal, személyes információk, képek) csak a megfelelő személyeknek jelenjenek meg. Ehhez listákra kell szervezned az ismerőseidet, ezt a „Profilom” menüpont alatt az ismerősök kezelésére kattintva, az összes ismerős (all connections) menüpontnál lehet megtenni. A létrehozott listákat senki más nem láthatja rajtad kívül. Innentől kezdve, ha megosztasz valamit, megteheted, hogy csak a barátaidat értesíted.

Ezek tehát az alapvető szabályok. Ha értesülni szeretnél a Facebookot célzó új átverésekről és vírusokról, a http://www.facebook.com/biztonsag oldalon nyomd meg a Tetszik gombot, és kövesd az ESET biztonsági információit.

[A Sicontact megbízásából készített anyag]

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról