Szerző: Bodnár Ádám

2010. augusztus 2. 13:59

Nőtt az Internet Explorer részesedése

Az elmúlt két hónapban folyamatosan nőtt az Internet Explorer népszerűsége, derül ki a Net Applications adataiból. A Microsoft böngészője leginkább a Firefox kárára nyert teret, a Mozilla szoftvere április óta veszít részesedéséből.

Május óta folyamatosan teret nyer a Microsoft böngészője. Az okokat legfeljebb találgatni lehet, talán az Internet Explorer 9 március végén kiadott előzetese, talán a böngészővel kapcsolatos reklámkampány, talán egyszerűen csak az Internet Explorert tartalmazó Windows 7 folyamatos térhódítása miatt nő a népszerűsége.

Megállt az Internet Explorer térvesztése

A webszerverek statisztikáival dolgozó, 160 millió netező adataiból elemzéseket készítő Net Applicationstől nyilvánosan lekérhető adatok szerint az Internet Explorer részesedése 2008 augusztus óta folyamatosan csökken. Két éve még a netezők háromnegyede használta a Microsoft böngészőjét, mára a részesedése 60 százalék körül mozog. A negatív tendencia májusban ért véget, az azóta eltelt négy hónapban folyamatosan nőtt. A tempó ugyan nem szélvészgyors, de egyértelmű: májusban a netezők 59,75 százaléka használt Internet Explorert, ez júliusra 60,74 százalékra emelkedett.

A Microsoft márciusban adta ki az Internet Explorer 9 első előzetesét, amelyet májusban követett a második, júniusban pedig a harmadik. Ezek valóban csupán technológiai előzetesek, hétköznapi használatra nem alkalmasak, egyrészt mivel nincs bennük a megszokott felhasználói felület (címsor, vissza gomb, stb.), másrészt híján vannak a biztonsági megoldásoknak is. Az IE9 nyilvános béta változatát szeptemberre ígéri a vállalat, a korábbi fejlesztési ütemtervek alapján a végleges verzió 2010 végén, de inkább 2011 elején valószínű.

Az előzetesekkel a Microsoft célja, hogy bemutassa, milyen irányban fejlődik a böngésző, mik lesznek a várható újdonságok, amelyeket a webfejlesztők kihasználhatnak. Ezek közé tartozik például a megjelenítés hardveres gyorsítása, a HTML5 támogatás vagy éppen a gyorsabb JavaScript-motor, amelynek sebessége összemérhető a konkurenciával, azaz a Chrome-mal, Safarival és az Operával is.

Eközben a Firefox évek óta tartó folyamatos térnyerése megtorpant, a rókás böngésző április óta egyre veszít népszerűségéből. 2010 negyedik hónapjában a netezők 24,59 százaléka használt Firefoxot, júliusban azonban már csak 22,91 százaléka, derül ki a Net Applications által közzétett számokból. A Firefoxtól az Internet Explorer mellett a Chrome, a Safari és az Opera is részesedést szerzett, amely talán annak tudható be, hogy ezek a böngészők rövid időn belül mind frissültek és ezzel élénk érdeklődést váltottak ki a felhasználókból.

A Windows 7 végre lenyomta a Vistát

Július a Microsoft szempontjából még egy fontos mérföldkövet hozott: a Windows 7 részesedése világszinten megelőzte a Windows Vistáét. Az új operációs rendszert a nezetők 14,5 százaléka, a régebbit 14,3 százaléka használja. A Windows 7 sikerét jól jellemzi, hogy 9 hónap alatt ért el olyan magas részesedést, amennyit a Vistának 21 hónap alatt sikerült. A Windows XP uralma azonban továbbra is megingathatatlan, az internetezők 61,9 százaléka használja még mindig a 9 éves operációs rendszert.

A Net Applications statisztikáiban szereplő netezők több mint 91 százaléka használja a Windows valamely változatát. A második legnépszerűbb operációs rendszer a Mac OS X, amelynek részesedése 5 százalék volt júliusban és folyamatosan csökkenő tendenciát mutat. Az OS X tavaly októberben volt népszerűsége csúcsán, akkor a netezők 5,3 százaléka használta. Az Apple PC-k eladásai folyamatosan növekednek, a Mac OS X népszerűségének csökkenése arra utalhat, hogy a vevők Windowst futtatnak a cupertinói vállalat gépein.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról