Szerző: Bizó Dániel

2010. július 30. 12:12

Előtelepített Oracle operációs rendszerek a HP és a Dell vasakon

Viszonteladói megállapodást ütött nyélbe operációs rendszereiről az Oracle a világ két legnagyobb x86-szervergyártójával, a HP-val és a Dellel. Az egyezségek újabb bizonyítékát adják annak, hogy az Oracle a szoftverekre koncentrál, és a hardverértékesítést is ennek rendeli alá.

A megállapodások értelmében a HP és a Dell az Oracle összes operációs rendszerét minősíti és értékesíti x86 szervereiken, vagyis a Sun felvásárlásával megszerzett Solaris mellett a Red Hat Enterprise Linuxra alapuló Oracle Enterprise Linuxot, valamint a Xen hypervisorra épülő Oracle VM virtualizációs réteget is. Ezzel az Oracle potenciálisan hozzáfér az x86 piac több mint feléhez. Az idei első negyedév során a HP és a Dell együtt a világszerte értékesített szerverek több mint felét adták el.

A Solarisra vonatkozóan a Sun már korábban is kötött megállapodásokat annak szervergyártó viszontértékesítéséről. Elsőként az IBM-mel egyezett meg 2007 nyarán, majd 2009 februárjáig, a HP-val bezárólag mind a négy nagy riválisával sikerült üzletet kötni, így a Solaris tavaly óta előtelepítve rendelhető bármelyik nagy márka szerverére. A Sun ezzel próbálta a Solarist előnyhöz juttatni a többi UNIX operációs rendszerrel szemben, ami a szélesebb körű adoptációval kedvezően hatott volna vissza a SPARC-üzletekre is, valamint a Solaris önálló üzleti modellel kereskedelmi operációs rendszerként nőhette volna ki magát, hasonlóan ahhoz, ahogyan a Windows Server, vagy az RHEL sikeressé vált. Az eredmény azonban inkább elveszett szervereladások lettek.

Ezt az irányt folytatja most az Oracle is, amely ízig vérig szoftvergyártó lévén a szoftverekre koncentrál. Szemben azonban a Sunnal, az Oracle a bevételek lehető legnagyobb részét szeretné házon belül tartani, ezért a HP-val és Dellel kötött megállapodások nem a korábbi Sun Solaris szerződések kiterjesztései, mivel nem tartalmazzák már a műszaki támogatást. Bár a felek kölcsönösen certifikálják az Oracle operációs rendszerek és a ProLiant, valamint PowerEdge szerverek kompatibilitását, és a HP és a Dell értékesíti és igény szerint elő is telepíti azokat, műszaki támogatás már nem vehető igénybe a szervergyártókon keresztül, azokat közvetlenül az Oracle-től kell megvásárolni.

Ez azt is jelenti, hogy a Sun által korábban kötött Solaris support megállapodások már nincsenek érvényben, és már nem lehet a HP-tól vagy a Delltől előfizetést vagy technikai támogatást vásárolni a Solaris 10 telepítésekhez, ezt az Oracle Premier Support programján keresztül kaphatjuk meg.  Az Oracle Premier Support for Operating Systems foglalat alapú árazást használ, négyutas gépekig foglalatonként évi ezer dollár, nagyobb gépeknél foglalatonként évi kétezer dollárért jutunk hozzá a támogatáshoz - ez az a pénz, amelyen az Oracle nem akar osztozkodni. A korábban a HP-val és a Dellel kötött szerződések ugyanakkor érvényben vannak, megújítások azonban nem lehetséges. A szervergyártók így legkésőbb 2013 nyaráig kereshetőek fel Solaris 10 technikai támogatási igénnyel.

A Sun többi szervergyártóval kötött Solaris-megállapodásával kapcsolatosan egyelőre nem tudni, élnek-e még. Az Oracle ugyanakkor a szerződések keretei által megengedett módon kétségtelenül az IBM-től is meg fogja vonni a Solaris 10 telepítések technikai támogatásának lehetőségét, különösen mert a szoftverekben is egyre erősödő óriás sokkal inkább ellenfele az Oracle-nek, mint a HP vagy a Dell.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról