Szerző: Bodnár Ádám

2010. július 26. 10:59

Több vasat tart a tűzben a HP

A Fortune Brainstorm Tech Conference rendezvényen Todd Bradley, a HP személyi rendszerekért felelős divíziójának vezetője, valamint Jon Rubinstein, a Palm egykori vezetője beszélt a vállalat tabletpiaci elképzeléseiről.

Megfér egymás mellett a Windows és a WebOS

A HP szerint a tabletpiac elég nagy lesz ahhoz, hogy többféle operációs rendszerrel működő készüléknek is helye legyen. A vállalat a WebOS-re koncentrál de nem szakít a Windows-zal sem. "A tabletek egy egész termékcsaládot alkotnak majd, biztos lesz egy Microsoft-termék a vállalatok számára és egy WebOS-re épülő a tömegpiacra" - mondta Bradley. "A tabletek hatalmas piaccá növik ki magukat, ez még csak a kezdet." A világ első számú PC-gyártójának alelnöke úgy véli, a piac elég nagy lesz ahhoz, hogy a HP-nál több terméket is eltartson.

A HP áprilisban happolta el az eladó Palmot a konkurensek orra elől. Az 1,2 milliárd dolláros tranzakció keretében a céghez került a WebOS operációs rendszer, amely a HP későbbi okostelefonjainak és fogyasztói tabletjeinek alapja lesz. A felvásárlás óta a vállalat többször is jelezte, széles körben alkalmazni kívánja a WebOS-t, nem csak mobil eszközök operációs rendszereként, hanem más készülékekben, akár internetre kapcsolódó nyomtatókban is.

"Szerintem nagyon fontos az ellenőrzés a teljes felhasználói élmény felett" - mondta Rubinstein. "Az igazán nagyszerű élményhez, ebben az esetben a HP élményhez, kell a saját operációs rendszer." A HP tehát lényegében igyekszik lemásolni az Apple modelljét, a hardver és szoftver fejlesztését egyaránt házon belül akarja megoldani. A WebOS jó alapot szolgáltathat a HP számára, hogy megkülönböztethesse magát a piaci versenytársaitól és akár egy teljesen új disztribúciós platformot építsen fel, amely az iTunes ellenfele lehet. A WebOS-re fejleszteni egyszerű, minden alkalmazása webalkalmazás, ezért a webfejlesztők által ismert nyelvek és eszközök használhatók (pl. HTML, JavaScript).

HP Slate: nem lesz belőle semmi

A januári CES-en Steve Ballmer, a Microsoft vezetője egy Windows 7-et futtató HP tablet PC-t mutatott be, azonban a szimplán Slate néven emlegetett készülékből azóta sem lett kereskedelmi termék és valószínűleg abban a formában már nem is jelenik meg. Bradley és Rubinstein előadásán mélyen hallgatott a Google által fejlesztett Chrome OS vagy akár az Android használatáról. A céghez közeli források szerint az ilyen jellegű terveit átmenetileg polcra tette a HP, hogy a WebOS-alapú készülékek fejlesztésére és bevezetésére koncentráljon.

Hatalmas piac

Az ABI Research legfrissebb prognózisa szerint idén mintegy 11 millió tablet fogy világszerte. Az eladások várhatóan a negyedik negyedévben vesznek majd lendületet, amikor az Apple óriási sikert arató iPadje mellé megérkeznek a versenytársak készülékei. Az elemzőcég úgy véli, az iPad jelenleg egyértelműen meghatározó a piacon, azonban 2013 előtt nem várható hogy a tabletekből tömegpiaci termék váljon, így a versenytársaknak még van idejük ledolgozni az Apple előnyét.

Egy másik elemző, a Forrester Research becslései szerint 2012-ben már több tablet fogy majd mint netbook, 2015-re pedig már elterjedtségben is győznek az érintőképernyős "táblák" a hagyományos, szétnyitható kivitelű, billentyűzettel is rendelkező aprócska otthoni PC-k felett. Öt év múlva a tabletek adják majd a lakossági PC-piac 23 százalékát, vetíti előre a Forrester.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról