:

Szerző: Dojcsák Dániel

2010. július 22. 09:28

Tűzoltó akció a Google Buzz-nál

A Google nem temeti el a Zümmöt, sőt, az API egy új funkciót kapott, ezen túl a fejlesztők kalkulálhatnak egy össznépi feeddel, amelyben minden publikus esemény helyet kap. Az óriási feed alapja lehet a Buzzra épülő külső szolgáltatásoknak.

A közösségi weben a nagy közös feed neve általában a Firehose, azaz tűzoltó tömlő, ami utal arra, hogy ezen a csövön egyszerre nagy mennyiségű tartalom képes kiáramlani. A fejlesztők örülhetnek, hiszen ezt a feedet felhasználva könnyen készíthetnek olyan szolgáltatásokat, melyek valós időben képesek listázni, keresni, feldolgozni az eseményeket. Könnyű lesz kibányászni belőle a trendeket, s összesíteni a bejegyzések különböző paramétereit, például a küldés földrajzi helyét.

Másolni a Twittert minden áron

A Google ezzel a lépéssel is erősíti azt a képet, hogy a Twitter ellen küldi elsősorban harcba a Buzz szolgáltatást. Az indulás előtti nagy várakozások nem hoztak robbanásszerű eredményt, a felhasználók ugyan tömegesen próbálták ki, de valójában nem is volt más választásuk első alkalommal. A Google elkövette azt a hibát, hogy mindenkinek automatikusan generált profilt, s a Gmail-ből vagy más Google szolgáltatásból belépve már elsőre úgy tűnt, mintha egy jó ideje létező szolgáltatásba lépett volna be az illető. A privát szférát féltők azonnal felháborodtak, s a Google kénytelen volt visszakozni, s átalakítani a belépési szisztémát.

A bakiért viszont nagy árat fizettek, ugyanis az első napokban egyértelműen negatív szereplőként tűnt fel a szolgáltatás, elriasztva ezzel a felhasználók jelentős részét. Sokan egyszerűen bekötötték Twitter és egyéb szolgáltatásaik aktivitás feedjét a Buzzba, de valójában nem használták azt. A magyarországi helyzetet alapul véve annyi történt, hogy pár héten keresztül néhányan próbálkoztak, s az aktivitást segítette, hogy a frissítések megjelentek a Gmail fiókban is, de szép lassan elhalt a lelkesedés. Kisebb közösségek esetén persze hasznosnak is bizonyulhat a dolog, de a tartalommegosztó és kommunikációs szolgáltatások esszenciája, hogy a kapcsolataink jelentős részét el kell tudjuk érni rajta keresztül, ez pedig itt nem igaz.

Ami a csövön kifér

A Firehose bevezetése viszont sokkal univerzálisabbá teszi a szolgáltatást, s ha nem is hirtelen, de szép lassan teret nyerhet. Emellett a Google további új funkciók elérését tervezi bevezetni az API-n keresztül, többek közt a komment feedet felhasználónként, illetve ugyanilyen formán a "like-olás" és egyéb aktivitások is elérhetőek lesznek kívülről. Ezzel könnyen el lehet érni, hogy a Google szolgáltatásait preferáló felhasználók képesek legyenek más szolgáltatásokon is kommunikálni, anélkül, hogy elhagynák a Buzz felületét, illetve ezzel párhuzamosan nyilván még tovább fejlődik majd a külső szolgáltatások becsatornázása is. A próbálkozás persze nem biztos, hogy sikerre viszi a Zümmöt, sőt, lehet, hogy csak a káoszt növeli a közösségi kommunikációs világban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.