Szerző: Dojcsák Dániel

2010. július 20. 17:26

Faképnél hagyja az Asus Eee Pad a Windows-t

Az ASUS meg sem várja, hogy a kifejezetten tablet PC-re optimalizált Android 3.0 Gingerbread megérkezzen, már most biztosak benne, hogy dobják a Windowst, s helyette a Google operációs rendszerét favorizálják.

Egyelőre nem jelent meg túl sok részlet az elméletben 2011 elején megjelenő új ASUS Eee gépről, ami ezúttal már nem netbook, hanem tablet gép lesz. Az EP101TC-ről mindössze annyi biztos, hogy egy 10 hüvelyk képátlójú, érintésérzékeny kijelzővel ellátott kézi eszköz lesz, a tervek szerint 10 órányi akkumulátoros üzemidővel. A hivatalos bemutató csak fél év múlva, 2011 januárjában, a Las Vegas-i CES-en (Consumer Electronics Show) lesz, de számítani lehet arra, hogy a későbbi forgalmazásban részt vevő mobilszolgáltatók már decemberben kapnak belőle példányokat tesztelés céljára.

Windows vs. Android

Most még nem is lenne érdekes az Eee Pad, amennyiben nem hintették volna el, a korábbi demókkal ellentétben nem beágyazott, valósidejű kernelt használó Windows Embedded Compact (CE) 7 platformot használnak majd, hanem a még el sem készült Google Android Gingerbreadet. A Microsoft részéről az említett Embedded Compact egyfajta válasz lett volna az androidos tablet operációs rendszerre, illetve az Apple iPad-jére, eddig azonban elenyésző támogatottságot tudott összeszedni.

A Microsoft korábbi tervei szerint tucatnyi gyártónak kellene hamarosan bejelentenie a Windows 7 vagy CE 7 alapokra épített tablet gépeket, de a zászlóshajónak szánt HP Slate gép megszületése is egyre kétségesebbé válik, egyes értesülések szerint már törölte is a projektet a HP. Főleg annak fényében kétséges a plaform jövője a világ legnagyobb PC-gyártójánál, hogy az nemrégiben felvásárolta a keserves sorsú Palm-ot, ami egyben azt is jelentheti, hogy a HP hozzájutott a webOS mobil operációs rendszerhez is. Az ASUS bejelentése szintén jelentős érvágás, amennyiben valóban csak Androiddal hozza forgalomba Eee Pad-jait. A listán persze még ott van a Lenovo, a Dell, a Fujitsu, a Samsung vagy a Sony, legalábbis egy nemrégiben tartott előadáson a Microsoft többek közt ezeket a partnereket prezentálta, mint idén várható Windows 7 tabletet gyártókat.

A választásban szerepet játszhat, hogy a Microsoft megoldása, a Windows Embedded Compact 7 is egy Windows CE alatt futó megoldás, amit a gyártók már annyira nem preferálnak. A korábbi CE-hez képest persze az új verzió sokkal jobb érintőképernyős kezelést tesz lehetővé, s a Windows 7 egyes tulajdonságait beemeli az ARM-processzoros világba is, amire szükség lesz, ha az egyébként takarékosnak mondott Intel Atom platformnál is alacsonyabb fogyasztású, azaz hosszabb üzemidejű készülékeket szeretnének a tervezők. Egyes nem hivatalos források szerint a CE 7 részben az alapja a Windows Phone 7 okostelefon operációs rendszernek is.

Eseménydús ősz jön

Az ASUS hivatalosan még nem jelentette be ezt a döntést, az értesülés a Netbook News (jelenleg túlterhelt) amerikai online médiumon keresztül jelent meg, amelynek szerkesztői látogatást tettek az ASUS központjába, s ott csípték el az információt, majd kürtölték világgá. A döntésnek van racionalitása, így számítani lehet arra, hogy januárban valóban a Windows helyett a Google logóval indul el az Eee Pad, s az sem okozna meglepetést, ha több más gyártó is az ingyenes, nyílt forráskódú operációs rendszert választaná új eszközeihez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról