Szerző: Bizó Dániel

2010. július 20. 15:54

Vezércsere készülődik a Nokiánál

Új vezér keresésébe kezdet a Nokia, szellőztette meg a Wall Street Journal az ügyhöz közel álló, de közelebbről meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. A hírek hatására a Nokia papírjai több mint 5 százalékkal ugrottak meg a mai kereskedésben. Az üzenet egyértelmű: a piac Olli-Pekka Kallasvuo vesztét akarja.

A lépés egyáltalán nem meglepő annak fényében, a Nokia mennyire nem képes választ adni a piaci kihívásokra, amelyek már számain is meglátszanak. A finn vállalat gyökeres problémáit a magas piaci részesedések sokáig elfedték, hiszen toronymagasan vezeti a mai napig a globális eladásokat, de az okostelefonok szegmensét is, 40 százalék feletti . A számok mögött azonban rendkívül súlyos problémák húzódnak meg valójában, a Nokia ugyanis gyakorlatilag teljesen elvesztette relevanciáját az okostelefonos trendek alakításában, miközben a tömegtelefonok terén az Európában is taroló Samsunggal, valamint kisebb mértékben az LG-vel gyűlik meg a baja.

A Nokia igazgatótanácsa számára valószínűleg az egy hónappal ezelőtti, az idén immár második profitfigyelmeztetés volt az utolsó csepp a pohárban. Mobiltelefonos részlegénél a vállalat a korábban előrejelzettnél gyengébb eladásokat és alacsonyabb nyereségességi szintet jelzett előre a második negyedévre, valamint az év hátralévő részével kapcsolatban azt közölte, hogy szemben a korábbi várakozásokkal, a mobilpiaci bevételek alapján számított részesedése nem nőni, hanem csökkenni fog, amit a felsőkategóriás készülékek terén jelentkező verseny, valamint a termékmix változása magyaráz - magyarán a Nokia eladásait egyre olcsóbb készülékek teszik ki. A cég átlagos eladási ára messze a legalacsonyabb az iparban, 62 euró volt az első negyedévben, miközben a legnagyobb rivális Samsung 90 euróról számolt be.

Mindez nem lehetett teljesen váratlan, tekintve, hogy a Nokia áprilisban közölte, késnek az új csúcskategóriás okostelefonjai, és az új Symbian platform is. A cég egyúttal drasztikus árcsökkentésbe kezdett okostelefon portfólióján, jelentette a Reuters, miután az első negyedév során, mindössze három hónap alatt 17 százalékot csökkent az átlagos eladási ár, és 155 eurót tett ki - összevetésképpen az iPhone átlagosan 600 dollár körül kerül az operátorokhoz, ami jelenleg 465 euró. A rendkívül gyorsan terjeszkedő riválisokat figyelembe véve a a késlekedések hírének hatására a Nokia papírjai zuhanórepülésbe kezdtek, amely azóta is kitart, és április óta 42 százalékos mínuszban vannak.

A Journal értesülései szerint a Nokia már megkeresett több vezetőt is, hogy megnyerje magának, eddig azonban sikertelenül. Egyikük, egy amerikai technológiai cég vezetője azért utasította vissza a Nokia közeledését, mert Finnországba kellene költözni a pozíció betöltéséhez. A cég egy másik amerikai vezetőt is megkeresett már.

A Journal anonim forrása szerint az igazgatótanács eltökélt a váltásban, így OPK napjai, ahogyan a cégnél becézik Kallasvuót, meg vannak számlálva, a döntés pedig még július vége előtt várható. Az igazgatótanácsra egyre nagyobb nyomás nehezedett a részvényesek részéről, akik Kallasvuo fejét követelik, miután regnálása alatt eltűnt a cég piaci értékének kétharmada.

A váltást az a Jorma Ollila felügyeli, aki a Nokiát a cég korábbi elnök-vezérigazgatójaként egy faipari vállalatból a világ legnagyobb mobilgyártójává transzformálta, és jelenleg az igazgatótanács elnöke. Kallasvuo 2006 óta áll a cég élén, miután 26 évet szolgált a Nokia kötelékében, és részt vett az Ollila nevével fémjelzett átalakulásban is. Kallasvuo nevéhez fűződik a Navteq 8,1 milliárd dolláros felvásárlása, a GPS és navigáció integrálása készülékek széles választékába, valamint az online  szolgáltatásplatform kiépítése, ezek azonban nem szolgáltattak megfelelő választ sem a iPhone és az Android platformok, sem pedig a Samsung Electronics általános előretörésére. A Nokia a napokban jelentette be a Motorola infrastrukturális mobilhálózati részlegének felvásárlását, amivel az Ericssonnal és a kínai Huaweijel szembeni pozícióit erősíit meg a mobilhálózati berendezések és szolgáltatások globális piacán.

A Nokia valószínűleg amerikai vezetőt próbál szerezni magának, ami nemcsak az ország gazdag menedzsment kultúráját és erőforrásait dicséri, hanem egyben a vállalat egyik alapvető problémáját igyekszik orvosolni. Az elmúlt évek során, hatalmas kutatás-fejlesztési kiadásai ellenére a finn cég nemcsak nem állt elő a vevőket különösebben érdeklő, és a piacon sikeres készülékekkel, de az Egyesült Államok piacán gyakorolt rendkívül minimális jelenlétével esélye sincs, hogy akár az európai okostelefonos piacon fel tudja venni a küzdelmet a iPhone és Android modellek hadával, amelyek mögött hatalmas alkalmazásfejlesztői támogatottság épül fel a tengerentúlon. Az amerikai piac meghódítására pedig a legtöbb esélye talán egy amerikai vezetőnek lenne...

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról