Szerző: Dojcsák Dániel

2010. július 20. 14:35

Kirajzanak a Windows Phone 7-es készülékek

A Microsoft bejelentette, hogy a Windows Phone 7 már kipróbálható állapotba került. Néhány napja az amerikai szaksajtó néhány munkatársa vehetett kezébe új Windows Phone operációs rendszert használó mobilokat, mostantól pedig minden fejlesztő partnernek lehetősége lesz tesztelni.

A fejlesztők készülhetnek az ősz végi nagy bemutatóra, amikor is megjelenik a Microsoft utolsó mentsváraként is számon tartott új generációs mobil operációs rendszerük. Egy héttel ezelőtt megjelent a Windows Phone Developer Tools Beta, amiben már lehet ismerkedni az alkalmazások és játékok fejlesztési környezetével, most pedig már kipróbálható mobilok is kirajzanak Redmondból.

Jut mindenkinek

Több ezer prototípust küld ki a Microsoft partnereinek a következő hetekben, hogy próbálgassák a Windows Phone 7-et. Az új operációs rendszer egyelőre Asus, LG és Samsung mobilokon jelenik meg, s a fejlesztők, tesztelők, s néhány szerencsés korai befogadó felhasználó, illetve a mobilszolgáltatók azzal tölthetik a következő hónapokat, hogy még a megjelenés előtt alaposan ízekre szedik a Microsoft új termékét.

Eddig több mint 1000 Microsoft dolgozó tesztelte a még csiszolás alatt lévő operációs rendszert, tőlük leginkább azt várták, hogy a hétköznapi használat körülményeit térképezzék fel, mint például az akkumulátoros üzemidő, használhatóság, hálózati képességek. Bizonyára gyűltek a visszajelzések a Windows Phone 7 új interfészének kapcsán is, ami a webes és a helyben tárolt tartalmakat teljesen összemossa, s tematika szerint, úgynevezett "hub" struktúrába gyűjti a funkciókat. Ilyen csomópont lesz a "Játék", illetve az "Iroda", amiket a Microsoft biztosan szeretne a lehető legjobban kihasználni. A cég önmaga is képes irodai és játékprogramokat prezentálni, de erősen számít a Windows Phone Marketplace tereit benépesítő külső fejlesztőkre is.

Rizikós modell

A tesztelési időszak alatt ugyan még nem lesz elérhető kereskedelmi forgalomban a szoftver, de számítani lehet rá, hogy a múlt heti Engadget elemzés után egyre gyakrabban tűnnek fel tesztek, vélemények és visszajelzések. Az új Windows Phone 7 esetében a legnagyobb rizikót a korábbi szoftverkörnyezet elhagyása jelenti, azaz a teljesen új és modern architektúra miatt le kellett mondani a sok tízezernyi már meglévő Windows Mobile alkalmazásról. Másrészt a korábbival ellentétben, a Microsoft inkább az Apple-hez hasonló zárt rendszerben gondolkodik, ahol ugyan nem önmaga gyártja majd az eszközt, de a hardver specifikáció kötött lesz, illetve a mobil grafikus kezelőfelületét sem lehet majd megbontani szabadon, mint ahogy azt a régi Windows Mobile, vagy éppen az Android esetében lehet.

A zártság sokat árthat az univerzalitásnak, ugyanakkor képes garantálni a minőséget, a megbízhatóságot, ahogy az jól látszik az iPhone esetében is. Kérdés, hogy az okostelefonpiac elbír-e egy további zárt játékost. Az első mérce az lesz, hogy ez alatt a teszt időszak alatt a fejlesztők milyen attitűddel állnak hozzá az új jövevényhez. A Microsoft nem meglepő módon biztosra szeretne menni, s komoly összegekkel támogatja a fejlesztői közösségeket, s minden erőforrást, információt megad ahhoz, hogy problémamentes legyen a WP7 felfedezése.

Pénz van

A támogatások egyik fajtája, amikor a Microsoft anyagi hozzájárulással segíti a bevétel-orientált alkalmazások létrejöttét, másrészt pedig egy jutalom, illetve ösztönző program keretében próbálja rávenni a sikeres iPhone játékok készítőit arra, hogy legyenek jelen a Microsoft platformján is. Az ajándékok mellett azonban arról is meg kell győzni a fejlesztőket, hogy a környezet nem csak technológiailag alkalmas, hanem lesz elég felhasználó is, akik révén nyereséget tudnak termelni a programok.

Andy Lee, a Microsoft Mobil Kommunikációs Üzletágának alelnöke azt emelte ki, hogy a fejlesztő cégeknek az egyik legnagyobb problémája a fragmentáció, utalva erre az Androidra, ahol már most közel 100 féle eszköz van forgalomban. A Microsoft stratégiája, hogy a szabadság elvével szembehelyezkedve egy olyan platformot kínál, ahol a kulcs az egységesség a felhasználók és a fejlesztők felé is egyaránt, amivel egyrészt egy optimalizált szoftverkörnyezetet szeretnének kínálni, másrészt képesek garantálni a megfelelő teljesítményt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról