:

Szerző: Bizó Dániel

2010. július 27. 17:11

Új Data Domain tárolót dobott piacra az EMC

A nyári uborkaszezon ellenére az elmúlt hétben több esemény is történt a tárolórendszerek világában, amely említésre érdemes. A piacvezető EMC többek közt egy új deduplikációs Data Domain tárolót mutatott be, a Dell felvásárlást hajtott végre a deduplikáció területén, a NetApp pedig jobb VMware integrációval kecsegtet.

Az EMC piacra dobta a középkategóriás DD600 sorozat legújabb darabját, a DD670 jelölésű Data Domain modellt, amelynek legnagyobb erénye természetesen a fejlett inline deduplikáció, vagyis az adattömegben még az előtt elvégzi a blokkszintű redundanciák felszámolását, hogy azokat kiírná lemezre, amely megközelítés spórol a diszkek I/O kapacitásával. Az új hardver Intel Xeon 5500 processzorokra alapoz, és 2U magasságról indul, 12 TB induló kapacitással - ott kezdődik, ahol a DD630 véget ér, így nem kell sokat gondolkodni a választáson.

A DD670 kategóriájának legnagyobb modellje, nyers kapacitása 76 terabájtig skálázható, maximális áteresztőképessége pedig 1 GB/s, vagyis óránként 3,6 TB - adatmentéskor megfelelő, Data Domain Boostot támogató szoftverrel (pl. Symantec Netbackup) az effektív sebesség akár 1,5 GB/s-ig fokozható a szerveroldali előzetes deduplikációnak köszönhetően. A DD670 akár 90 távoli tárolóról képes teljes replikációt készíteni, így katasztrófatűrésre is használható, és a 10 Gigabit Ethernet mellett opció a 8 Gpbs Fibre Channel is. Az árazás 110 ezer dollárról indul.

Míg az Oracle új Sun StorageTek szalagkönyvtárat mutatott be, addig az EMC, mint a diszkalapú tárolók elkötelezett híve, a szalagos egységeket kiváltó új virtuális könyvtár sorozattal jelentkezett. A kéttagú DL 5000 család 8 terabájtttól 1,4 petabájt nyers kapacitásig skálázódik, és jellemzője a nagy áteresztőképesség, amely 2,8 GB/s is lehet. A virtuális szalagkönyvtárak vezérlői szintén Xeon 5500 processzorokra épülnek, és egyenként három 8 Gbps Fibre Channel porttal rendelkeznek tömörítő célhardver mellett. A nagyobb, 5200-as modell kettő tárolómotorral bír, így képes a hibatűrésre, és összesen 6 darab 8 Gbps FC-porttal rendelkezik.

Eközben a Dell nem új termékekkel jelentkezett, hanem felvásárolt egy induló vállalkozást, az Ocarina Networksöt. Az Ocarina olyan szoftvereket és azokra alapuló integrált megoldásokat fejleszt, amelyek kifejezetten strukturálatlan adatok deduplikációjára szakosodtak, mint amilyenek a vállalatoknál elburjánzó levelezés, dokumentumok, képek és videók. Az Ocarina azt állítja, hogy technológiája 30-75 százalékkal csökkenti a tárhelyigényt. Az ismeretlen értékű felvásárlás célja, hogy a Dell EqualLogic tárolói is megkapják a deduplikációs képességet. Az EMC 2,1 milliárd dollárt költött tavaly a Data Domainre, túllicitálva a NetAppot, hogy megszerezze deduplikációs technológiáját.

A NetApp eközben a múlt héten közölte, hogy integrálódik a VMware virtualizációs platformjának legújabb generációjával, a vSphere 4.1-gyel. Ennek értelmében a NetApp Virtual Storage konzolja megengedi, hogy VMware környezetben az összes virtuális gép mögött lévő SAN-t és NAS-t központilag, közvetlenül a vCenter Server felületről vezéreljünk, egy helyen a virtuális szerverekkel. A vCenter alól minden alapvető funkció elérhető, beleértve a monitorozást, a tárolók konfigurálása és a kapacitás allokálása, adatmentések, klónozások - mindezt a két cég által kitesztelt API-kon keresztül.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.