:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. július 15. 15:09

Szimuláció segíti az adatközpontok üzemeltetését

Adatközpontok működését modellező eszközkészlettel bővült az APC InstraStruXure Central valós idejű felügyeleti megoldás.

Az APC már jó ideje kínálja InfraStruXure Central nevű adatközpont-felügyeleti megoldását, amelyet számos hasznos komponenssel egészített ki annak érdekében, hogy az adatközpontokat még hatékonyabban lehessen működtetni. Az ISX Central valós időben monitorozza az adatközpont fizikai jellemzőit (pl. hőmérséklet, páratartalom) és integrálható épület-felügyeleti rendszerekkel, valamint IT-adminisztrációs megoldásokkal (pl. IBM Tivoli, HP OpenView, Microsoft System Center).

Az újdonságok közül talán a legérdekesebb a Capacity modul, amelyben a teljes adatközpont modellje felépíthető (vagy az APC adatközpont-tervező eszközéből importálható). A modell segítségével az adatközponton szimulálható a változások várható hatása, legyen szó akár tervezett kapacitás-bővítésről (pl. új eszközök beszerzése), akár hibajelenségek kockázatelemzéséről. Mi történik, ha leáll az egyik légkondicionáló? Hol van még hely egy új szervernek? Hogy kellene átrendezni az adatközpontot az optimális hűtéshez? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kereshető meg a válasz a Capacity modellező eszköz segítségével anélkül, hogy a valódi adatközponthoz hozzá kellene nyúlni, az üzletmenet folytonosságát veszélyeztetni.

A Capacity több ezer berendezés (szerver, tároló, hálózati eszköz, stb.) jellemzőit tartalmazza a modellezéshez, a listát fél évente frissíti az APC. A modellek akár szerkeszthetők is, így a  katalógusban nem szereplő vagy egyedi specifikációjú berendezéseket is létrehozhatók és használhatók a szimulációhoz, mondta el újságíróknak Szarka Attila, az APC vezető rendszermérnöke. A szimuláció nem olyan pontos mint egy CFD (computational fluid dynamics) elemzés, de nem is olyan költséges, mondta Szarka.

Az Operations modul a napi üzemeltetést hivatott megkönnyíteni. A szoftverben létrehozhatók egyedi nézetek ("dashboardok") a legkülönfélébb paraméterek megjelenítésére, emellett egy eszköznyilvántartó is helyet kapott benne, amely a Change modullal együtt használható ki igazán. A Change a változások követését hivatott egyszerűvé és kényelmessé tenni, ehhez egy vonalkódolvasóval rendelkező Symbol PDA-t is csatasorba állított az APC. A készüléken az adatközpontban dolgozó alkalmazottak megtekinthetik, milyen feladatokat kell elvégezniük, a vonalkódolvasó segítségével pedig információkat szerezhetnek a telepített vagy beépítésre váró berendezésekről.

Az újdonságok közé tartozik még két kalkulátor, ez egyik segítségével az adatközpont energiahatékonysága (Power Usage Efficiency) számítható ki, amely az összes felhasznált energia és a berendezések működtetésére fordított energia hányadosa. A másik kalkulátor a teljes adatközpont energiaköltségét számítja ki a beépített berendezések és előre beállított paraméterek ismeretében, akár a rackszekrények szintjére lebontva. Mindkét kalkulátor tárol historikus adatokat is.

A termékeket az APC elsősorban olyan szervezeteknek ajánlja, amelyek rendelkeznek egy vagy több adatközponttal, amelyek összesen legalább 10 rackszekrényre rúgnak, de akár 1000 szekrényes telepítéseken is használhatók. Mivel a komponensek mind az InfraStruXure Centralhoz kapcsolódnak, használatukhoz alapfeltétel az APC felügyeleti megoldása.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 17:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.