Szerző: Bizó Dániel

2010. július 15. 12:04

Itt az IBM AIX 7 publikus bétája

Megnyitotta az AIX 7 bétáját az IBM, így egy megfelelő Power hardver birtokában bárki letöltheti és kipróbálhatja. Ha az IBM tartja a korábban mutatott ütemet, akkor őszre a végleges változatot is kiadja.

Az IBM háromévente jelentkezik az AIX operációs rendszer újabb generációjával, így már időszerű volt az AIX 7 felbukkanása, mivel az előző 2007 őszén jelent meg. A vállalat az AIX 6 esetében nyitotta meg először a nagyközönség előtt a bétát, amely a validáció utolsó fázisának tekinthető - az IBM megpróbál még utoljára egy nagyot meríteni, hogy a lehető legszélesebb körben, és általa nem tesztelt hardver-szoftver konfigurációkban is tapasztalatokat gyűjthessen. Az IBM állítása szerint az AIX 6 bétáját több ezren töltötték le, és a visszajelzéseket beépítették a kódba.

Mindössze négy nap eltéréssel pontosan három évvel az AIX 6 bétája után jelentette be az AIX 7 béta publikus elérhetőségét az IBM, ami alapján október-november magasságában várható a végleges változat, éppen elcsípve az év végi értékesítési hajrát. Az új generáció elsődleges feladata természetesen az, hogy a lehető legtöbbet sajtolja ki az IBM Power7 processzoros rendszereiből, ami elsősorban a párhuzamosság fokozódásának lekövetését kell hogy jelentse a kernel ütemezőjének és a memóriamenedzsmentjének optimalizálásán keresztül.

Az AIX 7 továbbra is visszamenőleges bináris kompatibilitást ígér, így akár 32 bites alkalmazásokat is futtathatunk rajta a kód újrafordítása nélkül - a kitétel természetesen mindig a portabilitást lehetővé tévő programozási szabályok betartása, így nem szabad verzióspecifikus rendszerhívásokat vagy linkeléseket alkalmazni.

A konszolidáció támogatása érdekében az AIX 7 lehetővé teszi az AIX 5.2 Workload partíciók (WPAR), vagyis egy rendszerképen belüli virtuális környezetek, avagy konténerek létrehozását, amelyek valójában egy globális AIX 7 kernelen futnak. Ez azt jelenti, hogy az AIX 5.2 LPAR rendszerképet lementve azt egy AIX 7 rendszeren WPAR-ként lehet felbootolni. Az IBM célja ezzel elsősorban az, hogy Power7 rendszereket tudjon eladni konszolidációs célzattal, mivel azok sokkal erőteljesebbek és hatékonyabbak az előző generációs vasaknál - de előny a kevesebb üzemeltetendő rendszerkép is. Ez a konverziós trükk sajnos csak AIX 5.2 esetén működik, a többi WPAR csak a globális kernellel azonos, vagyis AIX 7 rendszerkörnyezetet képes csak virtualizálni. A WPAR az AIX 6 generációban bukkant fel először, három éve, hasonló képességgel a Solaris 10 is bír, Container néven, míg a HP-UX Resource Partitionökről beszél.

Az IT-infrastruktúra konszolidációjának egyik következménye, hogy adott hardverekhez és szoftverekhez egyre több, egymástól teljesen független feladatokat végző adminisztrátor fér hozzá, gondoljunk csak az előbbi hozott gépenkénti több LPAR/WPAR esetére. Ez nemcsak az átlátható menedzsment megteremtésének szempontjából kihívás, hanem biztonsági kockázatokat is rejt még egy vállalaton belül is. A biztonsági garanciák fokozása érdekében az AIX 7 szerep alapú jogosultságkezelése (role based access control) immár hozzáférési domaint is képes megszabni az egyes funkciókhoz. Így például ,meghatározhatóak azoknak a hálózati eszközöknek a köre, amelyen keresztül egy adott adminisztratív funkció egyáltalán elérhető lehet. Ehhez kapcsolódik, hogy immár minden AIX 7 WPAR képes lesz saját Fibre Channel adapterhez jutni, akár fizikai kötéssel, akár virtualizáltan, így saját maga tud SAN-ra csatlakozni, teljesen izoláltan másoktól. Ezzel egyszerűbbé válik a menedzsment, és fokozódik a biztonság is.

Az IBM UNIX operációs rendszerének legújabb változata teljesen szabadon hozzáférhető az IBM szerveréről, letöltéséhez mindössze egy IBM ID szükséges jelszóval, melyeket egy gyors regisztrációval létrehozhatunk, ha nem rendelkeznénk vele. Az AIX 7 Open Beta honlapja erre található.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról