Szerző: Koi Tamás

2010. július 15. 09:59

Saját Google Earth-öt akar az Apple?

Külföldi lapértesülések szerint egy éven belül már a második olyan céget vásárolta fel az Apple, mely online térképalkalmazásokban utazik. A cég az akvizíciókkal a Bing Maps és a Google Earth babérjaira pályázhat.

Egy kanadai online híroldal, a Cyberpresse értesülései szerint az Apple felvásárolja a Poly9 nevű, 3D-s online térképalkalmazást fejlesztő céget - a lépéssel egyes spekulációk szerint a cupertinói  vállalat saját, online térképalkalmazásának próbál megágyazni. Az Apple-nek mindenesetre nem ez az első ilyen felvásárlási akciója: a cég tavaly tette rá a kezét a Placebase nevű, térképszoftvereket gyártó vállalatra.

A Poly9 és a Placebase technológiáinak és tudásbázisának segítségével az Apple már képes lehet arra, hogy egy olyan online térképalkalmazást tegyen le az asztalra, mely versenyképes lehet napjaink legnépszerűbb megoldásaival, a Google Earth-szel és a Microsoft BIng Maps-szel. A cég mindenesetre egyelőre semmiféle konkrétumot nem árult el az akvizíció részleteiről és céljáról. A Poly9 beolvasztására ugyanakkor több jel is utal, így a cég weboldala egy ideje elérhetetlen, a Twitter-csatornája pedig március óta nem frissült. A Cyberpresse beszámolója szerint az irodákat is bezárták, és több alkalmazott a Szilícium-völgybe költözött.

A Poly9 legfontosabb terméke nem térképalkalmazás, hanem lényegében egy térképváz, mely a Google Earth klienshez hasonló rálátást ad a földgömbre, vagy annak egy részére. A JavaScript-alapú rendszer előnye, hogy rendkívül kis méretű maga a kliens, valamint az, hogy könnyen összedrótozható külső cégek térképalkalmazásaival. A cégnek korábban az Apple mellett ügyfele volt többek közt a Microsoft, a Yahoo, az MSNBC, valamint a NORAD is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról