Szerző: Bodnár Ádám

2010. július 14. 08:42

Sokkoló az Intel teljesítménye

Saját várakozásainál és az elemzői előrejelzéseknél is jóval erősebb negyedéves pénzügyi eredményekről számolt be tegnap este, a tőzsde zárása után az Intel.

Negyvenkét éves történetének legerősebb negyedévét zárta az Intel, ahogy a gazdaság élénkülésével a vállalatok újra elkezdtek informatikára költeni. A világ első számú chipgyártója főképp a szerverpiacon erősített, de a desktop és mobil szegmensben is jól teljesített.

Minden idők legjobb negyedéve

A júniusban véget ért második negyedévet 10,77 milliárd dolláros bevétellel és 2,89 milliárdos nettó profittal zárta az Intel. Egy évvel korábban (a válság mélypontján) a forgalom alig haladta meg a 8 milliárd dollárt, a nettó eredmény pedig nem érte el a 400 milliót, igaz, ebben az Európai Bizottság által kiszabott 1,45 milliárd dolláros büntetés is benne foglaltatik. A második negyedéves bruttó eredményhányad 67 százalék volt, ami messze felülmúlta az első negyedévben elért 63 százalékot és egyben új rekord az Intel eddigi történetében. Stacy Rasgon, a Sanford C. Bernstein elemzője "sokkolónak" nevezte a számokat. A bejelentést követően az Intel papírjai több mint 7 százalékot erősödtek.

Az informatikai piacon a második naptári negyedév hagyományosan a leggyengébb, az Intel forgalma átlagosan 2 százalékkal szokott csökkenni az első negyedévvel összevetve, most azonban 5 százalékos erősödésről számolt be a cég. Ez elsősorban a szerverchipek terén elért nagyszerű teljesítménynek, 13 százalékos erősödésnek köszönhető. Mivel a szerverchipek drágábbak mint asztali és mobil társaik és nyereségtartalmuk is nagyobb, ezek jelentősen fellendítették az Intel pénzügyi mutatóit. Stacy Smith pénzügyi vezető elmondta, minden földrajzi régióban erősebb volt a kereslet a vártnál és mind a leszállított termékek száma, mind pedig az átlagos eladási ár emelkedést mutatott.

Az Intel tavasszal újította fel Xeon termékcsaládját, lényegében pont akkor, amikor az x86-os szerverek forgalma a recesszió után ismét erősödésnek indult. Mivel a rivális AMD kínálata jelenleg versenyképtelen, a vásárlóknak nemigen volt más választása, mint hogy Intel Xeonokat vegyenek. A negyedéves eredmények bejelentésekor elhangzott, hogy a desktop és mobil szegmensben is jól teljesített a cég, ami a lakossági piac folyamatos erősödése mellett a kisvállalati kereslet éledésének köszönhető. A 32 nanométeres csíkszélességű technológiára való átállás miatt az Intel fajlagos termelési költségei alacsonyak voltak. A vártnál magasabb bevétel mellett ez magyarázza a rekordmagas bruttó eredményhányadot.

Paul Otellini, az Intel elnök-vezérigazgatója a befektetők és elemzők részére rendezett konferenciahíváson elmondta, a Sandy Bridge chipgeneráció mintapéldányai már a gyártóknál vannak és a kedvező fogadtatás miatt az Intel felgyorsítja a 32 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológia bevezetését, amihez a korábbinál nagyobb tőkeberuházási keretet irányoz elő.  Az év végén tömegtermelésbe kerülő, várhatóan 2011 elején rajtoló Sandy Bridge-ről a szeptemberi Intel Developer Forumon hoz nyilvánosságra további részleteket a vállalat.

Kicsi az Atom de erős

Sokan az iPad megjelenésével elkezdték temetni az Atom-alapú netbookokat, a hanyatlásnak azonban egyelőre nincs jele, a második negyedévben 16 százalékkal több bevételt termeltek a netbook-chipek mint az elsőben. Ez az új, DDR3 memóriát támogató kétmagos lapkák megjelenésével is magyarázható, amelyeket a június eleji Computexen mutatott be a nagyközönségnek az Intel, de a szállítások már korábban megkezdődtek. Az Intel a termékcsalád eddigi története során már több mint 75 millió Atom chipet értékesített és a cég becslései szerint idén mintegy 40 millió atomos netbook talál majd gazdára világszerte..

Kérdésre válaszolva Stacy Smith pénzügyi vezér elmondta, a netbookokhoz hasonlóan a tabletek is egy teljesen új termékkategóriát jelentenek és nem számít arra, hogy a tabletek kannibalizálják a PC-k eladásait mivel teljesen másra használják őket. Smith szerint a netbookoknak is nagy esélye volt arra, hogy kannibalizálják a noteszek piacát és mégsem tették, a vevők nem notebookok helyett, hanem mellé vásárolták őket. A Computexen több mint 30 különféle Atom-alapú tabletet láthattak a látogatók, emlékeztetett Smith. Az Atom-alapú gépeken többféle operációs rendszer is futhat, például Windows, Android, Chrome OS, MeeGo vagy egyéb Linux, így az Intel meglehetősen optimistán tekint a tabletek felfutása elé.

Szép kilátások

2010 második felére a szokásos szezonális erősödést várják az Intel vezetői. Az ismer elemzőcégek arra számítanak, hogy a PC-piac 20 százalék körüli erősödést mutat és a világ első számú chipgyártójánál is erre készülnek. A harmadik negyedévre 11,6 milliárd dolláros forgalom és 67 százalékos bruttó eredményhányad a hivatalos előrejelzés. A teljes évre 64-66 százalékos bruttó eredményhányadot várnak az Intelnél.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról