Szerző: Bizó Dániel

2010. július 13. 12:44

Frissítve: évekig velünk marad a Windows XP

Kiadta a Windows 7 és Server 2008 R2 első szervizcsomagjának bétáját a Microsoft, amely kevés izgalmat tartogat. A vállalat ugyanakkor kisebb meglepetésre közölte, nem kíván többet problémázni az XP downgrade joggal, ezért egy huszáros vágással még évekre kiterjesztette azt.

Itt az SP1 béta

A Windows 7 felhasználói számára nem hoz gyakorlatilag semmiféle érdekességet a Service Pack 1, mivel lényegében az eddig megjelent frissítéseket összegzi, így a patch keddeket és más rendkívüli foltozásokat követőek számára a szervizcsomag minimális letöltéssel jár, és lényegében egy verziószámváltást jelent mindössze. Az egyetlen említésre méltó fejlesztés a virtuális desktopinfrastruktúrákat érinti, a Windows 7 is támogatja már a Server 2008 R2 SP1-be bekerült RemoteFX távoli képernyő protokollt, amely lehetővé teszi a szerveroldali 3D-renderelést és a kép továbbítását, valamint a kliensoldali webkamerák, VoIP és USB-eszközök becsatolását a távoli virtuális desktopba - így akár vékonyklienssel is kaphatunk teljes értékű Windows 7 VDI-t.

A RemoteFX mellett a másik újítás egyelőre szintén csak a szerveroldali felhasználás szempontjából érdekes, ugyanis a Hyper-V hypervisort érinti. A Dynamic Memory néven ismert fejlesztés lehetővé teszi a rendszergazdák számára, hogy üzem közben, például a terhelés függvényében növeljék (vagy csökkentsék) egy a virtuális gép számára dedikált memória méretét. Ezzel az igényektől függően sűríthetők a virtuális gépek egy szerveren, jobb kihasználtságot eredményezve. Az SP1 bétája letölthető a Microsofttól a TechNeten keresztül egy MSN, Windows Live vagy Passport regisztrációval. Ehhez kapcsolódóan a Microsoft lehetővé teszi a Windows Server 2008 R2 próbaváltozatának letöltését is TechNet és MSDN felhasználók számára. Az SP1 végleges kiadása azonban csak 2011 első felében válik elérhetővé a publikum számára, ugyanakkor hacsak nem vékonyklienses VDI környezetet üzemeltetünk, várni nem érdemes rá, az fentebb említett okok miatt.

Windows XP még évekig

Azok számára is jó hírrel szolgált a Microsoft, akik ragaszkodnak a lassan tíz éves Windows XP-hez. A Windows-csapat hivatalos blogján Brandon LeBlanc kommunikációs menedzser közölte, hogy a vállalat nem kívánja beteljesíteni azt az ígéretét, amelynek értelmében a Windows 7 megjelenését követően legkésőbb 18 hónappal, vagy az SP1 kiadásával megszüntette volna az OEM, vagyis új számítógéppel vásárolt Windows 7 Professional és Ultimate licencekhez járó XP downgrade jogot - ez a határidő is egy engedménynek számított, mivel a Microsoft eredetileg 6 hónapos időszakkal kalkulált.

LeBlanc magyarázata szerint a lépést az indokolja, hogy egy nagyobb környezetben adminisztrációs problémákat okozna, hogy mely Windows 7 PC-k rendelkeznek XP-használati joggal, és melyek nem, ez ugyanis a vásárlás idején múlt volna egyedül, zavart okozva az üzemeltetésben. Kétségtelen ugyanakkor, hogy a Microsoft legnagyobb ügyfelei és partnerei számára is nagy könnyebbséget jelent, hogy nem ketyeg az óra az XP-környezeteknek, nincs migrációs kényszer, és a parkok homogenitása sem bomlik meg, ha az üzemeltetés nem akarja.

Ezen indokok miatt a Microsoft a fentebb is említett OEM Professional és Ultimate változatok esetében a Windows 7 teljes életciklusa alatt lehetővé teszi hogy a vevő új PC vásárlása esetén használhasson XP-t. Ennek értelmében még amíg új számítógépeken lehet Windows 7-et vásárolni, addig választhatunk kedvünkre Windows 7 vagy XP Professional SP3 között.

A cikk egy félreértelmezés miatt korábban tévesen állította, hogy az XP downgrade 2020-ig elérhető maradna, mivel az a technikai támogatás vége. Értelemszerűen, ha OEM Windows 7 Professional vagy Ultimate licenc vásárlásával juthatunk XP downgrade joghoz, akkor ez az opció csak addig érhető el, amíg tudunk ilyen licencet vásárolni, vagyis a downgrade lehetősége addig él, míg a Microsoft árusít OEM, vagyis PC-re előtelepített Windows 7 Professional vagy Ultimate licenceket.

A jelenlegi politika értelmében egy a következő Windows megjelenését követő legalább 2 éves periódus. Mivel a következő Windows megjelenésének idejét csak tippelni lehet, ezért pontosan azt sem tudni, ez milyen időtávot akar, de ha hároméves termékfejlesztési ciklussal kalkulálunk, akkor a 2 extra évvel nagyjából 2014-et kapunk - ez egybevágna az XP támogatási életciklusának végével, de az új Windows késésével, vagy a Windows 7 népszerűségével meghosszabbított értékesítéssel túl is csúszhat rajta.

Windows 2000, XP SP2: vége a dalnak

Ehhez kapcsolódik, hogy a mai patch kedd az utolsó, amelyben a Windows XP SP2 telepítések is részesülnek, az augusztusi frissítéskor a Microsoft már nem foglalkozik azokkal az XP rendszerekkel, amelyek nélkülözik a harmadik szervizcsomagot. Az SP2 mellett kifut a teljes Windows 2000 platform életciklusa is, így támogatottan tartani az üzemben lévő gépeket csak egyedi árazású szerződésekkel lehet, vagy migrációs tervet kell kidolgozni - közvetlenül nem lehet Server 2008-ra migrálni, legalábbis "egyszerű" rendszerfrissítéssel nem.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról