Szerző: Dojcsák Dániel

2010. július 12. 13:20

Digitális mozivetítéseket is kiszolgálhatna a YouTube

A Google pénteken elindította az úgynevezett “4K” videoformátum támogatását a YouTube-on. A projekt inkább érdekes mint hasznos, ugyanis a formátum négyszer annyi sorból áll, mint a Full HD 1080p. Ehhez sem rögzítő, sem lejátszó eszköze nincs szinte senkinek, még a mozik is gyengébb felbontással dolgoznak.

Feltételezhetően nem sok videót találunk majd a YouTube-on, amelyek a 4096x3072, azaz 4K felbontást használják, s nem csak azért, mert kevés lejátszó támogatja egyáltalán ezt a felbontást, hanem azért sem, mert a speciális eszközöket leszámítva gyakorlatilag nincs felvevő, ami képes lenne ilyen felbontásban rögzíteni.

No limits

A lényeg inkább az, hogy a YouTube képes rá, s senki nem mondhatja ezután, hogy a szolgáltatás korlátozza őt a multimédia megosztás minőségi megvalósításában. A 4K felbontáshoz ajánlott képernyőméret legalább 7,5-8 méter, de még az IMAX mozikban is kettő darab 2K felbontású vetítővel érik el a 24*18 méteres vásznon a tűéles képet. A statisztikák szerint a digitális mozik 98 százaléka 2K projektorokat használ jelenleg, ami azt jelenti, hogy technikailag akár az is lehetséges lenne, hogy a mozik tökéletes minőségben vetítsenek filmeket a YouTube-ról.

A 4K felbontáshoz klikk a beágyazott videóra

Ehhez persze sávszélesség is kell, 10 Mbps alatt nem is érdemes gondolkodni ilyen streamelésben. A fent látható 2 perces beágyazott videó például 95 megabájtos, azaz nettó 6 Mbps felett kell lennie a sávszélességnek, hogy nézhető legyen, de elképzelhető ennél jóval nagyobb bitrátájú felvétel is ugyanezen felbontás mellett. A szűk keresztmetszet inkább a lejátszó kapacitásában lenne. A videóhoz érkezett hozzászólások alapján elmondható, hogy legalább 3 GHz-es órajelű Core 2 Duo szükségeltetik a folyamatos lejátszáshoz, az alatt mindenképp zuhan a frame rate, illetve száz százalékos terhelésen pörög a processzor minden magja.

A csúcskategóriás monitorok csak WQXGA felbontásúak, azaz 2560x1600 pixelt képesek megjeleníteni, a televíziók esetén pedig a Full HD 1080p-nél sem találunk nagyobbat. Így ez a funkció, hasonlóan a korábban bejelentett 3D támogatáshoz, leginkább csak technológiai érdekesség, praktikus haszna egyelőre nincs. Próbálgatni ettől még lehetséges, illetve fejlesztőknek, tartalomszolgáltatóknak, tartalomelőállítóknak érdekes kísérleti lehetőséget jelent.

A YouTube mobil HTML5-ös lett

Annál érdekesebb, hogy a múlt héten a YouTube mobil oldal is megújult, így az arra képes okostelefonok tulajdonosai (iOS, Android) böngészőben élvezhetik a kifejezetten érintőképernyőre szabott mobil felületet, illetve a HTML5 oldal minden előnyét. A felület egyelőre nem érhető még el minden felhasználó számára, de szokás szerint számíthatunk arra, hogy pár hét múlva a mi régiónk is hozzáférhet az új oldalhoz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról