Szerző: Koi Tamás

2010. július 9. 13:03

A világ háromnegyede mobilozik

Új mérföldkőhöz ért a mobiltechnológia globális térhódítása: egy felmérés szerint a mobilkapcsolatok száma világszerte meghaladta az ötmilliárdot.

A GSM Media LLC. szárnyai alatt működő Wireless Intelligence rendszeres felmérésének legújabb változata szerint a világ mobilpenetrációja jelenleg nagyjából 74 százalék. A két évvel ezelőtti adatokkal összehasonlítva a válság ellenére a szektor jelentős erősödése látható, legalábbis ügyfélszámban - 2008-ban a penetráció még csupán 60 százalék volt. A következő 18 hónapban további, dinamikus növekedés várható, 2012 első felében már hatmilliárd mobilos előfizetés lehet majd a világon.

Európa vezet...

A legtöbb előfizetést a GSM-technológia bölcsőjének is tekintett nyugat-európai régióban kötötték az ügyfelek, ahol a lakosságszámra levetítve 130 százalékos a penetráció. Közvetlenül ez után következik a kelet-európai régió, ahol 123 százalékos a mobilszolgáltatások lakossági elérése. A kutatás eredményei szerint a két említett térségen kívül egyelőre sehol nem érte el a penetráció a 100 százalékot, a legrosszabb helyzet pedig értelemszerűen Afrikában van, de még ott is minden második embernek van mobilja - legalábbis statisztikai alapon.

A Wireless Intelligence számai megerősítik azt a régóta tapasztalható trendet, miszerint az új ügyfelek túlnyomó többsége az ázsiai régióból érkezik. A világ teljes mobil ügyfélbázisának 47 százaléka tartozik ehhez a térséghez, szemben a két évvel ezelőtti 42 százalékos aránnyal. A növekedés motorját a régió két legnagyobb országa - melyek egyébként a világ két legnépesebb országának számítanak egyben -, Kína és India adja, emellett néhány korábban jelentős növekedést felmutató ország, így például Pakisztán és a Fülöp-szigetek esetében telítődni látszik a piac, ami a növekedés jelentős fékeződésében érhető tetten.

...és a GSM

A technológiák szerinti lebontásban továbbra is a GSM számít a vezető mobilkommunikációs rendszernek, igaz, részesedése valamelyest csökkent az elmúlt két évben. Jelenleg a mobilkapcsolatok 78 százaléka GSM-technológiával épül fel, szemben a 2008-as 82 százalékos arányhoz, miközben a gyorsabb összeköttetésre alkalmas HSxPA/W-CDMA rendszerek technológiai részesedése 12 százalékra küzdötte fel magát a két évvel ezelőtti 8 százalékról.

Feltűnő ugyanakkor, hogy a Magyarországot is magába foglaló kelet-európai régióban a GSM rendszer továbbra is a kapcsolódási pontok 88 számára jelent összeköttetést, holott térségünkben világviszonylatban a legjobbak közé tartozik a 3G-s lefedettség.

A cégek az újabb ügyfelek kiszolgálása érdekében közben gőzerővel terjeszkednek: az elmúlt két évben 150 mobilszolgáltató világszerte 223 új hálózatot épített ki. Bővült a virtuális mobilcégek köre is: a saját infrastruktúrával nem rendelkező operátorok száma ma eléri a hatszázat, csak tavaly 76 ilyen szolgáltatás indult, idén pedig már 35-nél tart a szám. A kutatás szerint 2013-ra a virtuális operátorok száma meghaladhatja a saját hálózattal rendelkező mobilszolgáltatók számát - ez a trend Magyarországon egyelőre kevéssé látszik, itthon ugyanis ez az üzleti modell a szolgáltatók szerint nem működtethető gazdaságosan a jelenlegi szabályozás mellett.

 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról