:

Szerző: Bizó Dániel

2010. július 9. 11:27

Véget ér a Celeron pályafutása

Úgy tűnik, jövőre véget ér a Celeron márkanév pályafutása. A tajvani Digitimes iparági értesülései szerint az Intel tudatta számítógépgyártó partnereivel, hogy több fázisban kivezeti a piacról a Celeron processzorokat, és 2011-ben teljesen eltűnnek majd az új értékesítésből.

Az Intel lépése már régóta érett, az elmúlt hónapokban a Celeron márkájú termékek már az értékesítés egy rendkívül kis hányadát tették ki, miután a költségérzékeny szegmensnek is a legaljára csúszott vissza. A nyilvánosság számára hivatalosan az Intel sosem bontja le értékesítésének megoszlását az egyes termékvonalak közt, de tudni lehet, hogy a Core márkanév 2006-os bevezetése óta a Celeron márkanév használata folyamatosan visszaszorult, miután helyét a csúcsról leköszönő Pentium vette át.

Az Intel korábban kiszivárgott forgalmi becslései alapján a Celeron mindössze a PC-szállítások néhány százalékát teszi ki már egy éve, így a márka fenntartása gazdaságtalan és indokolatlan. Ebből kifolyólag a Digitimes által megszellőztetett lépés egyáltalán nem meglepő. Az Intel árlistáján jelenleg 12 processzormodell található Celeron név alatt, ezekből 3 asztali, 9 pedig mobil változat, és csak kettő készül az Intel legújabb, 32 nanométeres gyártástechnológiájával. Az Intel törekvésein az is látszik, hogy igyekszik a Pentiumot is perifériára helyezni, és csak a legárérzékenyebb fogyasztói igényeket kiszolgálni ilyen chipekkel, hiszen ezek képességeit is rendkívül megcsonkítja, például letiltja a Hyper-Threadinget és az SSE4.x vektorkiterjesztéseket, így a mainstreamet teljesen a Core márkanév veszi át.

A nyugdíjba vonuló Celeron márkanév 1998-ban bukkant fel, miután az Intel a prémiummá érlelt Pentium márkanév alá akart egy másikat, amellyel anélkül szolgálhatja ki az árérzékenyebb szegmenseket jóval alacsonyabb teljesítményű, később sokszor korlátozott funkcionalitású chipekkel, hogy kompromittálná vagy kannibalizálná azt - felvéve az árversenyt az AMD-vel. Ugyanakkor, mivel egyes Celeron termékek ugyanúgy az aktuális legfejlettebb chiptechnológiára épültek, mesterségesen visszafogva, ezért azonnal a tuningosok kedvencévé vált alacsony árához képest magas potenciálja miatt, nem ritkán a gyári nominális órajelet akár több mint 50 százalékkal túlszárnyalva - bizonyára sokan emlékeznek a híres maláj, Mendocino magos Celeron 300A sorozatra, amely erőlködés nélkül érte el a 450 megahertzes frekvenciát.

A Celeron hatására született meg az AMD Duron is, amely azóta eltűnt a piacról, mivel az AMD magasabbra pozicionált Athlon márkáját az Intel a padlóra préselte, így nem maradt a szintén kedvelt Duron márka számára hely. A Duron utódja a Sempron, amely a Phenom megjelenésével szintén elvesztette piaci jelentőségét az Athlon mellett, hasonlóan a Core-Pentium váltáshoz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.