Szerző: Koi Tamás

2010. július 6. 11:53

Európa a mobil szélessáv zászlóvivője

Európában különösen népszerű a mobil adatkapcsolatok PC-s felhasználási módja, derül ki egy most publikált kutatásból.

A Berg Insight által közzétett adatok szerint tavaly év végén az összes európai szélessávú internetkapcsolat 17,3 százaléka a mobilhálózatokat használta, vagyis év végén megközelítőleg 25 millió aktív mobilnetes kapcsolattal lehetett számolni az öreg kontinensen. Ez éves szinten 71 százalékos növekedésnek felel meg - hívja fel a figyelmet a kutatás.

A felmérés szerint a mobilinternet PC-s (modemen keresztüli) használati aránya a szolgáltatók aktív szerepvállalásának és a fejlesztéseknek köszönhetően a következő öt évben átlagosan legalább 21,6 százalékkal nő majd évente, míg 2015-re a mobil szélessávú kapcsolatok száma eléri majd a 81 milliót Európában. A piac fejlődésének katalizátorát minden bizonnyal a következő években elterjedő, gyorsabb adatkapcsolatot biztosító és hatékonyabb LTE-technológia adja majd, emellett a megfelelő szabályozási döntések meghozatala után olyan vidéki területeket is elérhet majd a mobilnet, ahová eddig gazdaságossági okokból, a szolgáltatók döntése alapján nem juthatott el.

Az osztrákok szeretik a legjobban

A mobil adatkapcsolatok PC-s használati aránya mindazonáltal jelentősen eltér országonként - áll a jelentésben. Az élmezőnyt a hazánkkal szomszédos Ausztria vezeti, ahol a mobilnet penetrációja elérte tavaly év végére a 15 százalékot, ezzel az összes szélessávú internetkapcsolat 40 százaléka mobilhálózatokon keresztül épült fel. A mobilnetet a lakosság több mint tíz százaléka használja PC-jével Svédországban, Dániában, Norvégiában, Írországban és Portugáliában, a penetráció ugyanakkor 3 százalék alatti Belgiumban, Hollandiában és Görögországban.

Hazánkban nem készül nyilvános statisztika arról, hogy hányan használják számítógépükkel kisebb-nagyobb rendszerességgel a mobilnetet, illetve abban sincs teljes egyetértés az operátorok és az iparági szereplők közt, hogy a mobilnet helyettesítő, vagy kiegészítő technológiának minősül-e. A Nemzeti Hírközlési Hatóság legfrissebb, áprilisi statisztikái szerint itthon körülbelül 1,8 millió vezetékes internetkapcsolatot használnak, a forgalmat bonyolító mobilnet-előfizetések száma pedig meghaladja a 780 ezret. Egyes becslések szerint ennek a számnak átlagosan valamivel több mint a fele lehet modemes hozzáférés, vagyis óvatos közelítéssel az összes szélessávú internetkapcsolat mintegy 15 százaléka épülhet a mobilhálózatokra.

Kínai dömping

A piac bővülése jó hír lehet a modemgyártó cégeknek is, így elsősorban a vezeték nélküli infrastruktúra legnagyobb eszközellátójának, a kínai Huawei-nek, mely világszinten több mint 53 százalékos piaci részesedéssel bír a HSxPA-modemek területén, vagyis átlagosan minden második PC-s modemet a Huawei szállít. A cégnek Európa a legnagyobb felvevőpiaca, legfőbb konkurense pedig immár a feltörekvő - szintén kínai - ZTE, miközben a kontinens egyetlen nagy volumenű gyártója, a belga Option a harmadik helyre szorult vissza.

Az Európai Unió versenyhivatala éppen a belga cég panaszára indított vizsgálatot a piacvezető kínai gyártókkal szemben dömpingárazás gyanúja miatt július elején. A vizsgálat akár egy évig is eltarthat, eredményeként pedig legrosszabb esetben büntetővámot vethet ki az EU a kínai modemekre. A piac méretét jól jelzi, hogy a kínai illetékes minisztérium szokatlanul feszült hangú nyilatkozata szerint 4,1 milliárd dollár értékű áruforgalom kerülhet veszélybe az EU döntése nyomán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról