:

Szerző: Dojcsák Dániel

2010. június 29. 15:03

Tarolnak a Samsung okostelefonjai az USA-ban

A Samsung Galaxy S csapást mért az Egyesült Államokra, mind a négy nagy mobilszolgáltatónál megjelent az androidos csúcsmobil egy-egy változata. A Samsung ezzel az amerikai piacon a frontvonalba helyezte magát.

A Galaxy S legütősebb változata az Epic 4G a Sprint kínálatában lesz elérhető, s ez hasonlóan a HTC Evo 4G-hez a szolgáltató ultra-gyors WiMAX hálózatát is képes használni, így a nagyvárosi amerikaiak ezzel a készülékkel is száguldozhatnak a weben. Ráadásul a mobil alapból képes a mobilkapcsolatot Wi-Fi-n keresztül megosztani más eszközökkel, kapott előlapi kamerát, de ami még fontosabb, kicsúsztatható billentyűzete is van, ami elég jó jel az ottani piacon a Droid sikere után.

Qwerty vagy nem qwerty?

A következő változat, ami a T-Mobile berkein belül érhető el, a Vibrant. Itt hiányzik a QWERTY, a kezelés teljesen az érintőképernyőre korlátozódik, illetve “csak” 7,2 Mbps sebességű lehet a HSPA kapcsolat. A Vibrant esetében a funkciók helyett az ajándékokon van a hangsúly, az USA-ban a Vodafone helyett a T-Mobile előfizetők kapnak ajándék Avatar filmet, igaz nem DVD-n, hanem egy 2 GByte-os microSD kártyán. Emellett egy hónapig ingyen használható a Vibranttal a GoGo in-air Wi-Fi szolgáltatás, a mobilra feltöltve pedig mindenki megkapja az Amazon Kindle for Androidot, a MobiTV-t és a Slacker Radio-t. Így a Vibrant gyárilag igazi multimédia zseni lesz, hiszen könyves-, videó- és zenei tartalomhoz is könnyen hozzá lehet majd jutni a kevésbé jól tájékozott felhasználóknak is.

Ajándék Avatar

A Verizon, az AT&T és az US Cellular szintén jönni fog a saját Galaxy S változatával, de ezekről a pontos részletek még nem derültek ki, nem lehet tudni, hogy  pontosan miben térnek majd el a normál változattól. Annyi derült ki, hogy a Verizon készülékének neve Fascinate lesz, míg az AT&T-nél Captivate-re keresztelik a Galaxy S-t.

Ami minden változatban közös, hogy kijelzőjük 4 hüvelyk átmérőjű és super AMOLED technológiájú, ami kontrasztban és fényerőben is bőven a konkurencia fölé lő, elméletben napsütésben is egészen jól látható. A számítási kapacitásért a Hummingbird kódnevű 1GHz-es ARM Cortex processzor felel, a hátlapon lévő 5 megapixeles kamera pedig képes 720p felbontásban is mozgóképet rögzíteni. Ennél is csábítóbb, hogy a mobil támogatja a 802.11n Wi-Fi szabványt, illetve a DLNA (Digital Living Network Alliance) adatátvitelt és médiamegosztást is, ami egyelőre szinte egyedi képesség az androidos táborban.

Az operációs rendszer indulásként Android 2.1 lesz, de a közeljövőben mindenképp lehet számítani a 2.2-es Froyo frissítésre. A Flash támogatás is ezzel együtt érkezik majd meg, ugyanis a HTC készülékeivel ellentétben a Samsung Galaxy S gyárilag nem tartalmazza a Flash Lite-ot sem.

A szőnyegbombázás első hullámát a T-Mobile kezdi meg, július 21-én a Vibranttal. Náluk a nem QWERTY-s Galaxy S hűségszerződéssel 200 dollárért, azaz még a magas dollárárfolyammal számolva is mindössze 46 ezer forintért vihető majd haza. A következő minden valószínűség szerint az AT&T Captivate lesz, majd a másik három szolgáltató is nekivág az értékesítésnek.

A Samsung visszavág

A Galaxy S hadjárat a Samsung nagy visszatérése lehet az okostelefon-piacra az Egyesült Államokban, hiszen a Windows Mobile reneszánszában jelentős része volt az Omnia sorozattal, de az elmúlt időszakban az Apple, HTC, Motorola és a RIM mögött csak a futottak még kategóriában kullogott. A mostani kampány viszont bizonyára komoly jelentőségű lesz, ha másért nem, azért, mert ez az első androidos csúcstelefon, ami nem egy szolgáltató exkluzív ajánlataként jelenik meg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.