Szerző: Bodnár Ádám

2010. június 29. 14:13

Frissítette x86-os szerverkínálatát a Sun

Az Oracle teljesen megújította a Sun Fire szerverek kínálatát, az újdonságok között felfrissített és teljesen új tervezésű rendszerek is szerepelnek. A hangsúly a teljesítményen, a nagy memóriakapacitáson, a bővíthetőségen és a menedzselhetőségen van.

Számos új rack és blade kivitelű szervert mutatott be a Sun Fire sorozatban az Oracle, amelyek a legújabb Intel Xeon processzorokra épülnek - a vállalat már korábban jelezte, a továbbiakban nem számol az Opteronokkal. Az új gépeken tetten érhető az a törekvés, hogy a kínálat minél egyszerűbb legyen, ugyanakkor a konfigurációk ne egyszerű tömegtermékek legyenek. Az Oracle kinyilvánított célja ugyanis, hogy nem akar az x86-os tömegszerverek piacán a HP-val és a Dell-lel versenyezni, a cél a Sunnál felhalmozott mérnöki tudást nyereségesen értékesíteni.

Kis rackszerverek

A Sun Fire sorozat belépő szintű tagja az X2270, amely egy 1U kivitelű, kétfoglalatos gép. A most elrajtolt M2 változat jelentősen átalakult az elődhöz képest, az Oracle kigyomlálta belőle a megbízhatóságot növelő redundáns tápegységeket és ventilátorokat, mivel a vállalat szerint az elsősorban mérnöki-tudományos fürtözött rendszerekben ennek nincs túl nagy jelentősége, a gépet azonban bonyolítja és költségeket növeli. Az Integrated Lights Out Management (ILOM) távmenedzsment-képesség persze továbbra is jelen van.

Az X2270 M2 ennek szellemében egy "szögegyszerű" szerver legfeljebb két darab Xeon 5600 (Westmere-EP) processzorral, 12 DDR3 memóriafoglalattal és 4 darab 3,5" SATA-2 diszkkel, amelyek akár SSD-k is lehetnek. A bővíthetőség minimális, mindössze 1 alacsony profilú PCI Express x16 kártyát lehet a gépbe építeni, emellett 5 USB-port áll a felhasználó rendelkezésére.

Sun Fire X4270 M2 két változatban

Szegről-végről egy család az X4170 M2 és X4270 M2, amely összesen három gépet takar, közös alaplappal. Az X4170 M2 egy 1U kivitelű kétfoglalatos gép, amelybe 8 darab 2,5" SAS vagy SATA diszk építhető be, a bővítéshez pedig 3 PCIe aljzat áll rendelkezésére. Említésre méltó, hogy a szerverben található 18 DIMM foglalatba akár 144 gigabájt memória is telepíthető. A kis méret miatt Xeon processzorokból csak a 95 wattos teljesítményosztályúak alkalmazhatók. Az X4170 M2-ben már két darab, üzem közben cserélhető tápegység található.

A korábbi X4270 és X4275 összevont utóda az X4270 M2, amely két kivitelben érhető el. A 2U magas kétfoglalatos szervert meg lehet vásárolni 12 darab 3,5" diszk befogadására alkalmas kerettel, illetve 24 darab 2,5" meghajtónak kiképzett hellyel is, amennyiben szükség van a több párhuzamos író-olvasó fej által biztosított nagyobb műveleti teljesítményre, bár ilyen feladatokra az SSD a legjobb választás, amely szintén beépíthető. A szerverek közös jellemzője a 18 DIMM aljzat és a 6 PCIe bővítőhely.

Nagy rackszerverek

A rackbe szerelhető szerverek közül az x86-os kínálat második legnagyobb tagja az X4470, amely 3U kivitelben kínál 4 foglalatot Xeon (Nehalem-EX) processzorokhoz. Az akár konszolidációs platformként is bevethető gépbe 64 DIMM memóriaaljat került, 8 gigabájtos modulokkal akár fél terabájt kapacitás is beépíthető, a bővíthetőségről pedig 10 PCIe foglalat gondoskodik. A szervereben 6 darab 2,5" SATA/SAS diszk számára alakítottak ki helyet, amik természetesen akár SSD-k is lehetnek.

A rackes kínálat csúcsát a Sun Fire X4800 jelenti. Ez a moduláris felépítésű gép képes 4 vagy 8 Xeon processzort fogadni, ami a nyolcmagos Nehalem-EX chipekkel 64 magot és 128 párhuzamos programszálat jelent, ezeket akár  1 terabájt memória szolgálhatja ki. Az Oracle leginkább adatbázisok, vállalatirányítási rendszerek alá szánja az X4800-at, vagyis olyan alkalmazásokhoz, amelyek nagy memóriaigényűek. A cég szerint akár korábbi Itanium- vagy Power-alapú kiszolgálók leváltására is jó az X4800.

Sun Fire X4800

A szerver érdekessége a moduláris felépítés: az 5U kivitelű váz alig különbözik egy blade kerettől, a PCIe modulok és a hálózati interfészek meg is egyeznek a Sun blade szervereiben használtakkal. Az X4800-ba négy darab kétfoglalatos CPU-modult lehet beépíteni legfeljebb, amelyek kísértetiesen hasonlítanak a blade szerverekre, a különbség mindössze annyi, hogy a hátoldali "backplane" kifejezetten SMP architektúrát valósít meg. A szerverben szinte minden fontos alkatrész üzem közben cserélhető, beleértve a tápokat (4 darab), hűtőventilátorokat, merevlemezeket (8 darab), a hálózati interfészeket és a PCIe bővízőmodulokat. Elektronikailag a CPU-modulok üzem közbeni cseréje is lehetséges, de hogy szoftverszinten ezt a képességet támogatni fogja-e az Oracle, azt egyelőre nem tudni.

Blade újdonságok

A termékfrissítés a Sun Blade vonalat sem hagyta érintetlenül, az Oracle számos változtatást eszközölt a jól bevált 6000-es sorozaton. Az Oracle új "igásló" blade szervere az X6270 M2, amely egy kétfoglalatos szerver 18 DIMM foglalattal és az előlapon négy SAS merevlemezzel A két processzorfoglalatba akár a legnagyobb fogyasztású, 130 wattos Xeonok is bekerülhetnek.

A szerver mellé érkezik a Storage Module M2 verziója, amely lényegében egy blade kivitelű diszktömb 8 darab 2,5" SAS2 diszkkel, parancssori és grafikus menedzselhetőséggel. Egy blade keretbe legfeljebb 9 ilyen Storage Module épíhető be, ami 21 terabájtnál is nagyobb kapacitást jelent. Két új blade kivitelű hálózati eszközt is bemutatott a Sun, köztük egy 24 darab 10 GbE portot tartalmazó L2/L3 Ethernet switchet, valamint egy virtualizált 10 GbE modult, amely SAS2 interfésszel is rendelkezik a tároló blade-ek felé.

Az új x86-os szerverek Solaris vagy Oracle Enterprise Linux operációs rendszerre, illetve Oracle VM hypervisorral rendelhetők de támogatják Red Hat és SUSE Linux, valamint Windows operációs rendszer futtatását is, valamint olyan x86-os hypervisorokat mint a VMware és a Hyper-V. A HWSW az Oracle-től megtudta, az új szerverek július elejétől érhetők el Magyarországon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról