Szerző: Dojcsák Dániel

2010. június 28. 16:08

Több mint 1 millió mobilintet-előfizetés van itthon

Az Nemzeti Hírközlési Hatóság adatai szerint a májusban a hazai mobilinternet-előfizetések száma átlépte az egymilliót. Igaz, az aktív ügyfelek száma még mindig jelentős eltérést mutat, mindössze 786 ezer felhasználó használta ki a mobil adatforgalmazás lehetőségét.

A három mobilszolgáltató által önbevalláson alapuló kimutatás szerint az előfizetők által generált átlagos adatforgalom is növekedett, bár nem jelentős mértékben. Mivel a csomagkínálatban nem állt be jelentős változás, ezért az időszakos tendenciákon felül teljesítő forgalom valószínűleg a rossz időjárásnak köszönhető. A tavaszi-nyári hónapokban jellemzően csökken az összes adatforgalom nem csak a vezetékes, de a mobil neten is.

Utóbbi esetben az sem mentség, hogy a mobil hordozható lenne, hiszen a legtöbb felhasználó továbbra is PC-hez csatlakoztatva, a vezetékes internet alternatívájaként használja a mobil elérést, s nem mobil eszközökön. Így az áprilisi 1,131 millió gigabájt összes mobilinternet-forgalom után meglepő a májusi 1,148 gigabájt, ami egy előfizetőre vetítve átlagosan 1,46 gigabájt adatforgalmat jelent egy hónap alatt. A szolgáltatók azt viszont továbbra sem árulják el, hogy az átlaghoz milyen szórás tartozik, így nem tudjuk, hogy milyen súllyal szerepelnek az eseti mobilos, az okostelefonos vagy a PC-n mobilinternetezők.

A szolgáltatók versenyében sem történt jelentős változás, igaz a korábbi hónapok trendje megfordult, s újra a T-Mobile ért el javulást a két másik szereplő kárára. A T-Mobile az áprilisi 48,38 százalékos részesedését 48,9 százalékra növelte, miközben a Vodafone 0,34 százalékkal 23,9, a Telenor pedig 0,18 százalékkal csökkenve 27,20 százalékos eredményre rontott az előfizetők számát tekintve. Ha csak az aktív előfizetők számát nézzük, akkor a változások iránya azonos, mértékük némileg kisebb, a T-Mobile az adatot forgalmazó ügyfelek 50,05 százalékát, a Telenor 25,20 százalékát, a Vodafone pedig 25,06 százalékát tudhatja magáénak.

A mobilinternet-verseny a következő hónapokban sem fog lassulni, ugyanis mindhárom szolgáltató folyamatosan mutat be kínálatában okostelefonokat, melyek mostanra már nem kizárólag a csúcskategóriában vannak jelen, hanem az olcsóbban elérhető középkategóriában is. Ezekhez a készülékekhez jellemzően tudnak eladni kisebb-nagyobb adatcsomagot is, ami év végéig jelentősen növelheti a mostani 1 milliós mobilinternetes tábort.

Adatforgalomban májusban csak a Vodafone-nál volt tapasztalható növekedés, hiszen a korábbi 1,65 gigabájtos átlag helyett májusban egy átlagos felhasználó 1,72 gigabájtot forgalmazott, a másik két szolgáltatónál a számok némileg csökkentek, a Telenornál az átlag 50 megabájttal 1,6 gigabájtra, a T-Mobile esetében pedig 10 megabájttal 1,26 gigabájtra apadt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról