Szerző: Bodnár Ádám

2010. június 28. 10:00

Jöhetnek a 128 gigabájtos Blu-ray lemezek

Hatalmas kapacitású, 100 és 128 gigabájtos Blu-Ray korongok specifikációit szabványosította a Blu-Ray Disc Association. A BDXL lemezeket leginkább professzionális felhasználásra, például adatok archiválására szánják.

Az iparági szereplőket tömörítő Blu-Ray Disc Association (BDA) a múlt hét végén véglegesítette a BDXL formátumot, amely három rétegű, 100 gigabájtos újraírható és négy rétegű, 128 gigabájtos egyszer írható korongokat specifikál.

A jelenlegi 50 gigabájtosnál jóval nagyobb kapacitást a rétegek számának és az adatsűrűségnek a növelésével érték el, egy réteg mintegy 33 gigabájtot képes tárolni, szemben a jelenlegi 25 gigabájttal. A formátum a most használatban levő 25 és 50 gigabájtos BD lemezek specifikációjának kiterjesztésével jött létre, ezért a jövőben várható BDXL kompatibilis meghajtóknak nem jelenthet gondot a mai lemezek írása, olvasása.

/

A hatalmas kapacitásra azonban nem az otthonokban van szükség elsősorban, a BDXL lemezeket ipari felhasználásra szánja a BDA, például a műsorszóró láncba, illetve olyan területekre, ahol nagy mennyiségű adatot kell archiválni, például az egészségügyben vagy akár a digitális média iparban. A BDA által kiadott közlemény egyetlen lehetséges otthoni felhasználási területet említ meg, mégpedig a HD videorekordereket. Egy 100 vagy 128 gigabájtos korongra több tíz órányi nagyfelbontású videót lehet rögzíteni.

A Blu-ray adathordozó-kapacitásának növelését korábban több gyártó is felvetette, mint lehetséges útirányt a Blu-ray számára, a 33 gigabájtos rétegenkénti kapacitást éppen a szabványt életre hívó Sony terjesztette elő a Panasonic-kal karöltve. Érdekesség, hogy a Sharp és a TDK már 2006-ban és 2007-ben előállt a 100 és 200 gigabájtos Blu-ray ötletével, a Pioneer 2008-ban pedig húsz rétegből álló, fél terabájt kapacitású lemezek megjelenéséről beszélt, ezeket a koncepciókat azonban rendre elvetette vagy elnapolta a BDA.

A BDXL specifikáció véglegesítése azt jelenti, hogy a készülékek és lemezek gyártói mostantól licencelhetik a technológiát és kezdhetik meg a felkészülést a gyártásra, de hogy kereskedelmi forgalomban mikor jelennek meg és mennyiért, azt egyelőre nem tudni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról