Szerző: Bizó Dániel

2010. július 2. 12:51

Szerverfelügyeleti céget vásárol a Dell

Újabb felvásárlással erősít a Dell annak érdekében, hogy eredményesebben vegye fel a küzdelmet az átfogó, integrált infrastruktúramegoldásokat szállító riválisokkal szemben, mint a HP, az IBM vagy a Cisco. A Delll a Scalent megszerzésével az IT-felügyeleti szoftverek terén erősít.

A Dell tegnap közölte, hogy felvásárolja azt a Scalentet, amellyel tavaly lépett stratégiai szövetségre annak érdekében, hogy egységes felügyeleti megoldást tudjon kínálni az ügyfeleknek. A Scalent Infrastructure Manager (IM) felügyeleti megoldása dinamikus, magas fokon automatizálható, hardverfüggetlen szerverfelügyeletet tesz lehetővé, amelyben a fókusz nem a gépeken, hanem a rendszerképek és alkalmazások allokálásán van, legyen szó virtuális vagy natívan futó rendszerekről. A szoftver VMware ESX, Microsoft Hyper-Vés Xen hypervisorokat támogat jelenleg, és lehetővé teszi a rendszerképek mozgatását fizikai és virtuális gépek közt is.

A vezérlés egy egyszerű webes felületen keresztül történhet, a magas rendelkezésre állást pedig egyszerű N+1 redundanciával, vagyis csoportonként egyetlen tartalék biztosításával lehet konfigurálni. Az IM dinamikusan kiosztja a szervereknek a megfelelő MAC- és IP-címeket, attól függően, milyen feladatot kaptak, és a Scalent állítása szerint ehhez igazítja a hálózati topológiát is. A tárolókat az IM egységesen kezeli annak érdekében, hogy bármelyik szerver bármilyen rendszerképet fel tudjon bootolni, és ne alakuljanak ki elszigetelődések az infrastruktúrán. Mindez lehetővé teszi, hogy az IM a szerverekhez dinamikusan rendeljen feladatokat, és ha úgy találja optimálisnak, másik gépre vezényelje át az adott alkalmazás rendszerképét, például a nagyobb teljesítmény érdekében - vagyis felhőszerűvé teheti a szerverfarmot.

 

A Scalent IM elsősorban nem egy önálló termékként jelenik majd meg a Dell kínálatában, hanem egy átfogóbb felügyeleti és menedzsment-megoldás egy fontos részét képezi majd, amely Advanced Infrastructure Manager (AIM) néven fut a szerverszállítónál. Az AIM a szervereken kívül a Dell által forgalmazott tárolókat és hálózati eszközöket is kezeli, ugyanakkor az látszik, hogy a Scalent terméke központi szerepet kap az integrációban. A Scalent megszerzésével a Dell ahhoz a képességhez is hozzájutott, hogy más gyártók szervereivel kevert környezetben is képes lesz működni, ami különösen fontos a HP ProLiantek által dominált Európában.

A Dell az elmúlt egy évben láthatóan magasabb fokozatba kapcsolt a közép- és nagyvállalati IT-piacon, és a HP és a Cisco kijelölt, de az IBM és a Fujitsu által is járt úton halad. Ez nem takar mást, minthogy egyszerű termékeladás helyett a szállítók az igényesebb, nagyobb gépparkkal rendelkező ügyfeleknek immár átfogó, szervert, tárolót és hálózati eszközöket is magukba foglaló, akár fizikailag is integrált és egységesen felügyelt, úgynevezett konvergens infrastruktúrát kínálnak, amivel gyorsabb bevezetéseket, magasabb kihasználtsági szinteket és hatékonyabb üzemeltetést lehet elérni - ez az előszobája a teljesen virtualizált, dinamikusan optimalizált IT-infrastuktúrának, vagyis a cloudoknak.

A Dell tavaly ősszel vásárolta fel az IT-szolgáltatásokat kínáló Perot Systemset, így támogatva meg rendszertervező, fejlesztő és -integrációs kapacitását. Ezzel nagyjából egy időben a Dell szorosabbra fűzte kapcsolatát a Brocade-del, amely az egységesített adatközponti hordozóréteg szerepét betöltő 10 Gigabit Ethernet eszközökre koncentrál, különös tekintettel az Fibre Channel SAN-ok konszolidációjára FCoE révén. A Dell ekkor kezdte el a Scalent IM-et is viszontértékesíteni, most pedig házon belülre emelte azt, hogy kisajátítsa és saját szájíze szerint alakíthassa tovább.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról