Szerző: Bodnár Ádám

2010. június 24. 09:57

Mindent hardveresen gyorsít az Internet Explorer 9

A Microsoft kiadta az Internet Explorer 9 harmadik előzetesét, amely először a világon a szövegek, képek és vektoros ábrák mellett már a bittérképek és videók megjelenítését is hardveresen gyorsítja.

Egyre gyorsuló ütemben adja ki az Internet Explorer 9 előzeteseit a Microsoft, alig hat héttel a második után itt a harmadik Platform Preview, továbbra is webfejlesztők számára. A fejlesztők állítása szerint a harmadik előzetesben tovább dolgoztak a hardveres gyorsításon.

Hardveresen gyorsított minden

Az IE9 harmadik Platform Preview legfontosabb újdonsága a HTML5 Canvas elem támogatása, mely szkriptelhető, dinamikus, bittérkép-manipulációt tesz lehetővé. Az IE9-ben minden grafika hardveres gyorsított, azaz a Canvas is, így az itt megjelenő grafikák, animációk is ki tudják használni a PC-ben rejlő lehetőségeket, például a GPU-t. Az Internet Explorer 9 előzetesében két olyan teszt is megtalálható (Asteroid belt, Fish Tank), amely a hardveresen gyorsított HTML5 Canvas demonstrálására hivatott.

A Microsoft emellett az IMDb-vel együttműködve létrehozott egy weboldalt, amely a hardveresen gyorsított HTMl5 videó, audio és grafika lehetőségeit villantja fel. Az IE9 első két előzetese a szövegek, képek és vektoros grafikák (SVG) hardveres gyorsítására koncentrált, ez most kiegészült a bittérképekkel, videókkal és hangokkal, ezzel az IE9 Platform Preview 3 az első "böngésző", amely egy weboldal minden elemének megjelenítését, lejátszását képes hardveresen gyorsítani anélkül, hogy a webfejlesztőknek ezzel külön törődnie vagy a kódot optimalizálni kellene.

JavaScript, CSS, DOM, WOFF

A JavaScript-motoron is dolgoztak a Microsoft mérnökei, a vállalat által citált számok alapján az Internet Explorer 9 harmadik előzetese a SunSpider teszt alatt a legmodernebb böngészőkhöz (pl. Opera 10.5, Chrome 5) hasonló teljesítményre képes. A konkurenciával szemben a lemaradás ráadásul csak néhány ezredmásodpercben mérhető és a Microsoft azt ígéri, a jövőben további javulás várható. A harmadik előzetesben a Microsoft a webfejlesztőktől begyűjtött visszajelzések alapján javított a DOM- és CSS-támogatáson, illetve bevezette a Web Open Font Format (WOFF) kezelését. A vállalat a Mozillával és az Operával együttműködésben szeretné elérni a webes szabványokat felügyelő W3C-nél a WOFF fájlformátum szabványosítását. Az IE9 harmadik előzeteséről bővebben a hivatalos IEblogban lehet olvasni.

A májusi IO konferencián a Google bejelentette, hogy nyílt forrásúvá teszi a VP8 videokodeket és az Vorbisszal kiegészítve létrehozza a Web Media (WebM) kezdeményezést annak érdekében, hogy a H.264-gyel szemben egy teljesen nyílt és jogdíjmentes formátum álljon rendelkezésre a webes videók számára. A WebM mellé felsorakozott a Mozilla és az Opera, de a Microsoft is jelezte, hogy amennyiben a Windowsra telepítve van a WebM formátum támogatása, az Internet Exporer 9 is elboldogul majd ezekkel a videókkal.

2011 elején jöhet a végleges IE9

Az IE9 továbbra is csak platform előzetes állapotban van és nem alkalmas mindennapos böngészésre. Egyrészt mert hiányzik belőle a böngészőkben megszokott felhasználói interfész, nincs címsora vagy "vissza" gombja, másrészt mert semmiféle biztonsági szolgáltatást nem implementáltak még benne, azaz nincs Protected Mode vagy éppen cross-site scripting támadások ellen védelmet nyújtó szűrő.A Platform Preview futtatásához Windows Vista SP2 vagy Windows 7 operációs rendszer szükséges. A böngésző meglevő Internet Explorer mellé is települ.

A HWSW információi szerint a böngészőből ősszel, szeptember tájékán jelenik meg a nyilvános béta verzió, a végleges Internet Explorer 9-et pedig 2011 elején lehet majd letölteni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról