:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. június 18. 10:22

Új mobil operációs rendszer a Microsofttól

Az év végén érkezik a Microsoft új mobilos operációs rendszere, a Windows Embedded Handheld, amely kimondottan a vállalati felhasználásra szánt mobil eszközök számára készül.

Bemutatta Windows Embedded Handheld operációs rendszerét a Microsoft. A Windows Mobile 6.5 leszármazottjának tekinthető szoftvert olyan vállalati mobil eszközökbe szánja a cég, mint amilyenek például a vonalkódolvasóval egybeépített tenyérgépek, amelyeket a logisztikai cégek is használnak. A korábban bejelentett Windows Phone 7-tel kapcsolatos terveket ez a termék nem érinti, mivel teljesen más felhasználásra készül. A Windows Phone 7 egy otthoni, lakossági operációs rendszer, míg a Windows Embedded Handheldet vállalati felhasználásra tervezték.

A Windows Embedded Handheld még a Windows Mobile 6.5-re épül, ennek köszönhetően kompatibilis az arra megírt alkalmazásokkal és ugyanazokkal az eszközökkel lehet rá fejleszteni, vagyis a Visual Studio 2008-cal és a WinFormsszal. A szoftver olyan újdonságokat vonultat fel mint a jobb távoli menedzselhetőség és a nagyobb biztonság, ami jó hír lehet azon cégek számára, amelyek Windows Mobile-ra épülő kézi eszközöket használnak és a kompatibilitás megtartása mellett szeretnének továbblépni.

A Microsoft a Motorolával közösen mutatta be tegnap az új szoftvert. Az alkalmat a Motorola arra használta, hogy megmutassa a Windows Embedded Handheldre épülő új készülékét, az ES400 Enterprise Digital Assistant-et, amely egy strapabíró, leejtésnek, pornak és vízfreccsenésnek is ellenálló vállalati mobil. A 600 MHz-es Qualcomm processzorra épülő ES400 640x480 pixel felbontású rezisztív érintőképernyővel rendelkezik, GSM és CDMA hálózaton egyaránt használható és ujjlenyomat-olvasóval is ellátták. Az eszköz hátoldalán 3,2 megapixeles kamera található, amely vonalkódok olvasására is alkalmas. A készüléket ipari környezetbe szánja a Motorola, például logisztikai cégeknek, terepen dolgozó mérnököknek, értékesítőknek, esetleg egészségügyi dolgozóknak.

A redmondi szoftvercég egyben azt is közölte, 2011-ben érkezik a termékvonal új verziója, amely már a Windows Embedded Compact 7 (a Windows CE új változata) alapjaira épül és olyan újdonságokat tartalmaz mint a multitouch-támogatás és a frissített böngésző. Ehhez már új fejlesztői eszközökre lesz szükség, ugyanakkor a Microsoft részletek említése nélkül közölte, hogy a felhasználók számára biztosítja majd annak lehetőségét, hogy meglevő alkalmazásaikat átvigyék az új platformra.

Az év végére ígért Windows Phone 7-tel kapcsolatban is szolgált új információval a Microsoft: a szoftver előzetesét már a nyáron elérhetik a szoftverfejlesztők, hogy idejében megkezdhessék a munkát azokon az alkalmazásokon, amelyeket a premier idejére szeretnének elkészíteni. A fejlesztők eddig emulátorral dolgozhattak csak, de hamarosan kézbe vehetik az első, Windows Phone 7-et futtató készülékeket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.