Szerző: Bodnár Ádám

2010. június 17. 11:49

Összeomlott az AT&T weboldala az iPhone 4 vásárlók alatt

Az Apple és amerikai partnere, az AT&T mobilszolgáltató tegnap kezdtek el előrendelést felvenni az iPhone 4-re. A cégek weboldalai nem győzték a vásárlók rohamát, a készletek kifogytak.

Alig egy hete, hogy Steve Jobs hivatalosan is megmutatta a világnak az iPhone 4-et, a készülék körüli érdeklődés pedig minden eddigit felülmúlóan magas. A vállalat és amerikai mobilszolgáltató partnere, az AT&T tegnap kezdtek el előrendelést felvenni a telefonra, a vásárlók rohama minden várakozást felülmúlt. Nem lehetetlen, hogy az iPad bevezetéséhez hasonlóan az iPhone 4 európai premierjét is kénytelen lesz elhalasztani a vállalat, ha nem tudja kielégíteni az amerikai keresletet, terepet adva a szürkeimportőröknek és ügyeskedőknek.

Az Apple és az AT&T weboldala is nehezen bírta a gyűrődést, amerikai lapok szerint sok látogató lassúsággal szembesült, olyanok is voltak, akik a terhelésből adódó hibák miatt mások személyes adatait is látták a rendelési folyamat során. Az AT&T végül kénytelen volt felfüggeszteni az előrendelést, mivel pár óra alatt 600 ezer készüléket foglaltak le az érdeklődők, amivel teljesen kimerítették a rendelkezésre álló készletet. Az előrendeléseket június 24-én kezdik teljesíteni, vagyis az első vásárlók ekkor kaphatják kezükbe az iPhone 4-et.

Új hardver, új szoftver

Az Apple új okostelefonja formaterv és képességek terén egyaránt jelentőset lépett előre az elődeihez képest. A készülék elő- és a hátlapja is üvegből van, amelyek rozsdamentes acélból készült oldalfalat fognak közre, ez egyben a vezeték nélküli vezérlők antennájaként is működik. A telefon csupán 9,3 mm vastag, amivel a legvékonyabb okostelefon a piacon. A telefon 960x640 pixel felbontású kijelzőt kapott, az Apple IPS LCD paneleket használ, amelyek extrém betekintési szögből is jó színhűséget biztosítanak. Az iPhone 4-be 5 megapixeles kamera került, amelynek érzékelője hátulról megvilágított, így elméletben fényszegény viszonyok között is jól használható. A kamera 720p felbontású videók rögzítésére is alkalmas.

Annak ellenére, hogy a telefonba az iPadből is is ismert, villámgyors A4 processzor került, az akkumulátoros üzemidő nem hogy romlott volna, hanem javult. Steve Jobs szerint egy feltöltéssel akár 7 órán át lehet beszélgetni, 10 órán át böngészni vagy videózni, esetleg 40 órán át zenét hallgatni az iPhone 4-gyel, a készenléti idő pedig 300 órára nőtt. Az iPhone 4 a korábbiakhoz hasonlóan rendelkezik Bluetooth-adóvevővel, a Wi-Fi már 802.11n szabványú, HSPA hálózaton pedig 7,2 Mbps letöltés és 5,8 Mbps feltöltés érhető el.

Az iPhone 4-et már az iPhone OS legújabb, 4-es verziójával szállítják, amelyet immár iOS 4-nek hív az Apple. Az operációs rendszert legfontosabb újdonsága a multitasking támogatása, bár itt a "háttérbe küldött" alkalmazás valójában nem fut tovább, csak egy része, amely bizonyos API-kon keresztül hozzáférhet a telefon kiemelt szolgáltatásaihoz (audiolejátszás, VoIP, helymeghatározás, push értesítések).

Az iOS 4-ben már egyesített postafiók van, amely több e-mail fiókot is kezel, akár több Exchage-fiókot is párhuzamosan. Megnyithatóvá váltak a csatolt fájlok az App Store-ban található alkalmazásokkal is, illetve lehetőség van végre a levelezéseket "beszélgetésekbe" (thread) rendezni, amely a Gmail óta minden levelezőben alapkövetelménynek számít. A vállalati felhasználást olyan képességek megjelenése támogatja még, mint az SSL VPN, az Exchange Server 2010 kompatibilitás, a távoli alkalmazás-menedzsment és a még jobb adatbiztonság.

Óriási siker

Az Apple szerint soha ennyi telefont nem sikerült még előrendelésben értékesítenie, egy évvel ezelőtt az iPhone 3GS rajtjakor is csupán tizedennyien vásárolták meg "látatlanban" a készüléket. A cég közleményében azt írja, az érdeklődés jóval nagyobb volt a vártnál, ami a rendelési rendszer hibáihoz vezetett. Az AT&T közölte, később lehet hogy újraindítja az előrendelési rendszert, de a vásárlók már csak július 14-i kiszállítással számolhatnak.

Tavaly az Apple 20,8 millió iPhone-t értékesített, elemzők idén 36 millió telefon eladására számítanak, ami 73 százalékos növekedést jelent. Az első negyedévben az okostelefonok piaca 35 százalékkal nőtt, az Apple eközben megduplázta szállításait. A cupertinói cégnek jó esélye van arra, hogy legyőzze a Research In Motiont és rövidesen a második legnagyobb okostelefon-szállítóvá váljon.

Az iPhone 4 magyarországi megjelenése augusztusban vagy szeptemberben lesz, Steve Jobs múlt heti bejelentése szerint ugyanis az ősz első hónapjában mind a 88 országba elér az iPhone 4. A hazai árakról egyelőre semmit nem lehet tudni, a telefont minden valószínűség szerint a T-Mobile fogja forgalmazni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról