Szerző: Bizó Dániel

2010. június 15. 15:34

Olcsó és tartós SSD-ket ígér egy izraeli cég

Egy induló vállalkozás nem kevesebbet állít, minthogy egy nagyságrenddel képes megnövelni a NAND flash chipekből kisajtolható élettartamot. Ezzel lehetővé válik, hogy sokkal olcsóbb chipekre alapozva épüljenek tartós SSD-k.

A 2006-ban alakult, és eddig kockázati tőkebefektetésből Tel Aviv körzetében csendben munkálkodó Anobit ma lépett a világ színe elé fejlesztésével, amellyel a cég szerint sokkal több sajtolható ki a NAND flash chipekből, mint amit eddig megszoktunk. Az Anobit azt állítja, hogy 3 bites MLC szervezésű chipekkel is SLC-osztályú tartósság érhető el a saját fejlesztésű jelfeldolgozó processzorral. Az Anobit SSD-t, kontrollert és fejlesztési licencet is forgalmaz, vagyis a lehető legnagyobb területen igyekszik pénzzé tenni technológiáját, figyelve a piaci adoptációt ütemét.

A vállalat mélyebben nem részletezett saját algoritmusaira alapozó jelfeldolgozó technológiájával hússzorosára növelhető a NAND flash chipek celláinak hasznos ciklusszáma, vagyis az eddigieknél hússzor több törlési ciklust bírnak elviselni a cellák - pontosabban fogalmazva, hússzor tovább lehet használható adatot kinyerni a cellákból. Az Anobit által már tesztelésre szállított SSD-k például nagyjából 3 ezer ciklusra minősített MLC NAND chipekből több mint 50 ezer ciklust hajtanak ki.

A vállalat mindössze utal rá, hogy ez az egyedi jelfeldolgozás valamiféle fejlett ECC-algoritmust takarhat, részben legalábbis, részben pedig valószínűleg az elektronikus jelek olvasása tisztább, megbízhatóbb - jobb jel-zaj arányt ér el. Az Anobit oldalán a cég technológiájáról mindössze annyit találni, hogy a jövőben egyre nagyobb szükség mutatkozik fejlett ECC algoritmusok iránt, hogy ezzel kompenzálni lehessen a miniatürizációval romló anyagfáradási jellemzőket. Mindenesetre a technológiával a cég szerint lehetővé válik, hogy 5 éven keresztül naponta tízszer teljesen teleírjuk a lemezt, állítja a cég. A NAND memóriára fejlesztett jelfeldolgozó technológia ráadásul gyorsabb működést is megenged, ami azt erősíti, hogy tisztább jelkiolvasást ér el.

Ennek bizonyítására az Anobit SSD-ket kínál PC-gyártóknak tesztelésre, amelyek szállításai már megkezdődtek. Ezek az SSD-k 3 bites MLC NAND chipekre épülnek, és az Anobit speciális kontrollerét használják, 200 és 400 gigabájtos kivitelben. A cég szerint a kisebb változat is képes másodpercenként 20 ezer véletlenszerű írási, és 30 ezer olvasási műveletre, 180 MBps folyamatos írás és 220 MBps folyamatos olvasás mellett, és elsősorban az SLC (cellánként egybites) chipeket használó SSD-k ellenfelének szánja azokat a cég, kevesebb mint fele költség mellett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról