Szerző: Dojcsák Dániel

2010. június 15. 10:53

A focivébé kinyírja a Twittert

A mikroblog-szolgáltatás egyébként is gyakran küzd teljesítményproblémákkal, de a dél-afrikai focivébé olyan extra terhelést okoz a Twitternek, amivel nem tud mit kezdeni. Tegnap több órás kiesés volt tapasztalható, ma pedig az üzenetek egy része duplán vagy triplán jelenik meg.

A fejlesztők azt ígérik, hogy rövidesen megoldódnak a problémák, de az elmúlt néhány nap tapasztalatai alapján úgy tűnik, hogy az egész világon egyszerre nagy érdeklődést keltő események kommunikációjára még mindig nincs felkészülve a rendszer. A Twitter ugyan készült a nagy terhelésre, megduplázta a szerverkapacitást és dolgozott a forgalom kiegyensúlyozásán, illetve a monitorozó rendszert is fejlesztette, ezzel együtt még a VB kezdete előtt jelezte, hogy előfordulhatnak kiesések. A Twitter nyilatkozata szerint az esemény előre megjósolhatatlan nagyságú terhelést okozott.

125 millió ember és spammer

A 125 milliónál is több felhasználóval rendelkező Twitter óriási sikerében, illetve bukásában talán annak is van szerepe, hogy egy speciális Twitter aloldal jött létre, ahol az aktuális meccsekkel kapcsolatos üzeneteket csapatonként elosztva, szűrve lehet megtekinteni. Az algoritmus két hasábba válogatja szét az üzeneteket, a szűrés pedig a címkék, vagy jellemző szavak alapján történik. Ezeket az oldalakat pedig feltételezhetően a Twitter-felhasználókon túl további milliók látogatják kampányszerűen, a meccsek alatt vagy után

Hasonló megoldás egyébként a magyarok számára is rendelkezésre áll, a Yamm.hu szolgáltatáson belül egy külön aloldal, a VodaFoci mutatja meg csak a VB-vel kapcsolatos üzeneteket. A szűrésben itt is elsősorban a címkék, mint a "#vb", illetve a jellemző kifejezések alapján kapják a látogatók a találatokat. Ha valaki üzenetében megemlíti a vuvuzelát, akkor értelemszerűen bekerül a közös feedbe.

Pont akkor hal meg, amikor szükség lenne rá

A nagy Twitter esetében viszont nagyon hamar a spammerek áldozatául esett a szolgáltatás, s a tegnapi tapasztalatok alapján elmondható, hogy az automatikusan frissülő lista elemeinek több mint fele spam vagy egyszerűen hulladék üzenet, ami használhatatlanná teszi az egész lapot. A túlzott spam aktivitás egyébként csak rátesz egy lapáttal a felhasználók által egyébként is túlterhelt Twitter megkínzására. A teljesítmény problémák miatt pont azokban a pillanatokban használhatatlan a rendszer, amikor az embereknek igénye lenne rá. A helyzet hasonló a mobil hálózatok szilveszter éjaszakai csúcsához. Úgy tűnik, hogy a Twitter nincs felkészülve arra a szerepre, amit igazán jól be tudna tölteni.

A Twitter mellett a Google is igyekezett kedveskedni az internetezőknek. A "foci vb", "world cup"  illetve egyéb hasonló keresőkifejezések beütése után egy nem túl bonyolult, de annál hasznosabb táblázat kerül az első helyre, ahol láthatók a legutóbb játszott meccsek eredményei, találunk linket a meccsek videós összefoglalójára, illetve a következő meccsek beosztása, a tévéközvetítéssel kapcsolatos információk is feltűnnek. Bármelyik linkre kattintva pedig a FIFAa hivatalos oldalára jutunk. Ez utóbbinak is van jelentősége, hiszen az AdWords-ben sokan kaptak az alkalmon és a VB-vel kapcsolatos kulcsszavakra hirdetve próbálnak meg extra látogatottságra szert tenni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról