Szerző: Dojcsák Dániel

2010. június 14. 17:29

Hazai percdíjakkal beszélhetnek külföldön a Vodafone ügyfelei

Június 15-től a Vodafone ügyfelei aktiválhatják a Passport hetijegy szolgáltatást, amivel az Európai Unió területéről, Horvátországból, Törökországból és Svájcból az itthoni normál percdíjaikkal telefonálhatnak.

Az ajánlat érvényes minden előfizetéses és pre-paid ügyfél számára is, a megrendeléshez pedig mindössze egy sms-t kell küldeni a 1270-es telefonszámra "P7" szöveggel. Az aktiválást követően hét napon keresztül él az opció, de maximum 200 perc beszélgetés erejéig, viszont korlátlan számban újra élesíthető. Mivel az aktiválás díja bruttó egyszeri 1990 Ft, ezért technikailag az akció azt jelenti, hogy a Vodafone ügyfelei a saját csomagjukban meghatározott percdíjakhoz képest 10 forinttal drágábban telefonálhatnak haza külföldi tartózkodásuk idején. Amennyiben a hét nap vagy a 200 perc limit lejár, arról a szolgáltató sms-értesítést küld, így nem fordulhat elő, hogy valaki véletlenül túlfut a kedvezményes perceken.

A hanghívásokhoz hasonlóan működő adatroaming lehetőséggel is megújul a Vodafone ajánlata. Július 1-től az egyéni és üzleti előfizetők által is elérhető MobilWeb Roaming szolgáltatás napidíjas adatroaming csomagot kínál, ahol 1290 forintos napidíjért a következő 24 órában 5 MByte adatforgalmat bonyolíthatnak a használók. Ez ugyan YouTube videók nézegetésére, vagy normál weboldalak böngészésére teljesen alkalmatlan, de a mobilra optimalizált weboldalakhoz, Facebookhoz, Twitterhez, levelezéshez elegendő tud lenni. Az aktiválást követően az 1290 forintos díjat minden olyan napon kiszámlázzák, amikor az ügyfél roaming környezetben adatforgalmat bonyolít.

Kell a plafon

A fentieken felül a Vodafone is teljesíti az EU előírásait, ami szerint minden előfizetőnek egy adat roaming plafont állít be. A 17 220 forintos limitet július 1-től minden előfizetőnél automatikusan aktiválják, de ha valakinek ez is túl magasnak tűnne, akkor a Vodafone egy kisebb 3000-es plafont is beállít külön kérésre. A felhasználható keret 80 százalékának elérésekor a szolgáltató figyelmeztető sms-t küld, a 100 százalék elérésekor pedig letiltja az adatszolgáltatást, amit az ügyfélszolgálaton keresztül lehet visszaállítani.

Ha valaki pedig menet közben is szeretné a költségeit monitorozni, akkor a 1270-re küldött "ARK" utasítással bármikor lekérdezheti az aktuális adatroaming egyenlegét. A fenti csomagokkal és védelmi intézkedéssekkel már szinte biztos, hogy nem történhet meg olyan, hogy valaki akaratlanul gigantikus telefonszámlát kreál magának. Ezekre a lépésekre többek között azért is szükség van, mert az egyre nagyobb számban jelen levő okostelefonok a háttérben is forgalmaznak adatokat az alkalmazások szinkronizálásához, illetve szinte alapfunkciónak számító alkalmazásaikkal, például a Google Mapsszel is könnyen össze lehet szedni percek alatt több megabájt forgalmat, ami roaming környezetben sok ezer forintba kerülhet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról