Szerző: Bizó Dániel

2010. június 14. 14:50

IPv6-on a Facebook is

A Facebook is bevezette az IPv6 támogatását, egyelőre csak technikai kísérletként közölte a cég a Google IPv6 konferenciáján . A világ legnagyobb közösségi oldala igyekezett olyan megoldást választani, ami minimalizálja a szükséges változtatásokat. A Yahoo! még legalább egy évet dolgozik rajta.

A Facebook szolgáltatásai immár IPv6 címtartományban is hozzáférhetőek, a www.v6.facebook.com és m.v6.facebook.com domaineken - ezek eléréséhez számítógépünknek, jelenléte esetén a routerünknek, valamint az internetszolgáltatónknak is támogatnia kell az IPv6 címzést. A világ legnagyobb közösségi oldalának mérnökei jelentették be mindezt a Google által a szakmának szervezett IPv6 konferenciáján, amelyet Vint Cerf, a TCP/IP megalkotója nyitott meg. A szolgáltatás azonban egyelőre kísérleti stádiumban van, nem a szélesebb publikum számára.

A közösségi oldal megoldásának érdekessége, hogy állítása szerint a nagy weboldalak közül elsőként alkalmazza az úgynevezett LISP megoldást, amely a Locator/ID Sepearation Protocol mozaikszava. A LISP egy becsomagolásra és megfeleltetésre épülő protokoll, amely lehetővé teszi azt is, hogy IPv6 csomagok IPv4 hálózaton utazzanak - elméletileg az IPv4 és IPv6 natív skálázódását is segíti. A LISP-et a Facebook úgy implementálta, hogy lényegében nem kellett infrastruktúrájához nyúlnia, hanem az IPv6 kliensektől érkező lekéréseket egy konszolidált ponton megfelelteti a Facebook IPv4 infrastruktúrájára, így nem szükséges a switchek és szerverek átkonfigurálására. Az IPv6-IPv4 megfeleltetés statikus. A Facebook állítja, egyetlen router telepítésével 4 óra alatt telepítették és üzemképessé tették az IPv6-ot, elhanyagolható költséggel. A projektről készült prezentáció itt található meg. A LISP-pel kapcsolatosan az Internet Protocol Journalben lehet bővebben olvasni.

A Facebooknál sokkal nehézkesebben mozog a Yahoo!, amelynek szolgáltatásai szintén felhasználók százmillióit vonzzák világszerte. A dotkom cég töredelmesen bevallotta, hogy nyomasztóbb dolgok kötötték le az IT-részleg erőforrásait, semmint az IPv6, ugyanakkor belátják, hogy az IPv4 a jövőben a szolgáltatások romlását eredményezik, ha nem történik váltás, a telekommunikációs cégek ugyanis kénytelenek lesznek transzparens NAT-ok mögé rejteni a felhasználóikat, mivel nem jutnak elegendő IP-címhez. A Yahoo! egyelőre csak tervezgeti az IPv6 támogatásának megkezdését, a jelenlegi állás szerint 2011 vége előtt erre nincs esély. A bevezetés üteme függ attól, hogy mennyire gyorsan romlik majd a helyzet IPv4-en, vagyis a látogatói tömeg mekkora hányada érkezik szolgáltatói NAT mögül, és mennyien támogatják az IPv-6ot. A Google is csak bizonyos szolgáltatásaira, kísérleti jelleggel biztosít IPv6 elérést.

A RIPE statisztikái szerint a kliensek 4-6 százaléka csatlakozik IPv6 támogatással a netre, ami jóval magasabb, mint a szakmában keringő, legfeljebb 2 százalékról szóló anekdoták, hívta fel a Google konferenciáján a figyelmet Kisteleki Róbert. A RIPE statisztikái szerint az egyes országok és városok közt is hatalmas szórás mutatkozik, IPv6 terén a legprogresszívabb Európában nem más, mint Ljubljana, ahol a mintavételezett kliensek 11,1 százaléka natívan, tehát fordítási technikák nélkül képes a netre csatlakozni, de Párizs is élen jár a maga 8,8 százalékával.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról