Szerző: Bizó Dániel

2010. június 9. 17:48

Agresszívan növeli chipgyártó kapacitását a Globalfoundries

Agresszív bővítési tervet jelentett be a napokban a Globalfoundries, az AMD-ből kivált és feltőkésített szerződéses félvezetőgyártó. A vállalat bővíti drezdai bázisát, valamint a tervezettnél nagyobb gyártási kapacitást alakít ki épülő New York-i üzemében.

Az AMD drezdai chipgyártásának kiszervezésével, és abu-dzabi tőke bevonásával tavaly tavasszal létrejött Globalfoundries közölte, hogy a vártnál nagyobbra tervezi annak a New York-i félvezetőgyárának kapacitását, amelynek építkezéseit tavaly nyáron kezdte meg. Ezzel a gyár havi kibocsátása elérheti a 60 ezer darab 300 milliméteres szilíciumszeletet - ez a kapacitás önmagában kétszerese az AMD korábbi saját processzorgyártási kibocsátásának, és akár havi több mint 100 millió kisméretű mobiltelefonos chip legyártását is jelentheti.

A 90 hektáros területen végzett zöldmezős beruházás értéke már eredetileg is 4,2 milliárdot tett ki, a mostani változtatás anyagi vonzatáról azonban nem nyilatkozott a vállalat. A bővítés mintegy 40 százalékkal, 28 ezer négyzetméterre növeli a tisztatermek összterületét, ami arra utal, hogy a bővítés felára az 1 milliárd dolláros nagyságrendben mozog - ezzel a Globalfoundries lényegében teljesíti is vállalását, hogy 5 év alatt 6 milliárd dollárt fektet be. Úgy tűnik azonban, a New York-i építkezések a vártnál valamivel lassabban haladnak, mivel a korábbi 2012-es tömegtermelés helyett immár 2013 elejét célozza a cég. A teszttermelés valószínűleg 28 nanométeren folyik majd, míg a kereskedelmi tömegtermelés 22 nanométeren indulhat meg, nem sokkal ezután pedig már a 20 nanométeres félgeneráció következhet.

Addig is a Globalfoundries tovább bővíti drezdai bázisát, ahol új üzemet fog építeni a jelenlegi kettő létesítmény mellé. A 10 ezer négyzetméteres tiszta területtel rendelkező új gyár havi 80 ezer szilíciumszeletre növeli Drezda kibocsátását. A már meglévő infrastruktúra kihasználásával a Globalfoundries gyorsan termelésbe kívánja vonni az új üzemet, ahol 45, 40 és 28 nanométeres félvezetőtechnológiával szolgálnák ki az ügyfeleket. A helyi tartományi kormányzat által támogatott beruházás, amely német és európai jóváhagyásra vár, az elképzelések szerint már 2011-ben megkezdheti a termelést.

A Globalfoundries eközben a beolvasztott Chartered szingapúri üzemének kapacitását is másfélszeresére bővíti, ami havi 50 ezer szilíciumszeletet jelent. Ezzel a Globalfoundries teljes kapacitása 190 ezer szilíciumszeletre növekszik 3 éven belül, amivel már megfelelő méretgazdaságosságot érhet el a piacot uraló és kíméletlen fejlesztési versenyt diktáló TSMC-vel szemben, amelynek kapacitása havi 800 ezer szilíciumszelet körül alakul. A tajvani cég ugyanakkor máris bejelentette, hogy tovább bővít egy csúcstechnológiájú új üzem építésével.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról