Szerző: Bodnár Ádám

2010. június 3. 12:11

Nagy chipgyártók fogtak össze a mobil Linuxért

Az IBM, a Samsung, a Freescale, a Texas Instruments, az ST-Ericsson és az ARM megalapította a Linarót, amelynek célja a Linux fejlődésének elősegítése az ARM-alapú mobil eszközökön.

A mobil chipek piacán érdekelt óriásvállalatok fogtak össze a Linux mobil terjedésének előremozdítása érdekében. Az IBM, a Samsung, a Freescale, a Texas Instruments, a ST-Ericsson és az ARM által megalapított Linaro célja, hogy a lehető legtöbbet hozza ki az olyan mobil Linuxokból mint az Android, a MeeGo vagy éppen a WebOS, hogy azok minél nagyobb sikereket érjenek el a telefonokon, a tableteken, a netbookokon vagy éppen az internetre kapcsolódó tévékészülékeken.

A vállalatok a Linaróban egyesítik a Linux fejlesztésével kapcsolatos kompetenciájukat és az együttműködés részeként olyan fejlesztői eszközöket bocsátanak ki, amelyek segítségével a chipjeikre optimalizálhatók a különféle Linux-változatok a nagyobb teljesítmény vagy éppen alacsonyabb fogyasztás érdekében. Emellett kerneloptimalizációk és különféle köztesszoftverek is várhatók a közös műhelyből, amelyeket hathavi rendszerességgel ad ki majd a Linaro. Az első hullám 2010 novemberében esedékes.

Az érintett vállalatok ARM utasításkészlet-architektúrára épülő chipeket kínálnak, de a Linaro jelezte, számít az Intel együttműködésére is, amely Atom processzoraival egyértelműen a mobil szegmens felé tör. A Nokiával közösen fejlesztett MeeGo operációs rendszer ARM és a86 platformon egyaránt működik, a héten kiadott 1.0 verzió egyelőre csak x86-on érhető el.

Tom Lantzsch, a Linaro vezetője (egyben az ARM alelnöke) szerint a Linux fejlődése le van maradva a mobil szegmensben, egyrészt mert az operációs rendszert a kezdetektől x86-os architektúrára fejlesztették, másrészt meg a programozóknak leginkább szerverekkel és PC-kkel van tapasztalata, gyakran hozzá sem férnek azokhoz az integrált mobil chipekhez, amelyeken a kütyükben az operációs rendszernek végül futnia kell majd. Ezt a hátrányt próbálja meg ledolgozni a Linaro.

A hat résztvevő vállalat évente több tízmillió dollárt költ majd el a Linaro keretein belül, amely egy non-profit vállalkozás. Jelenleg mindössze 20 szoftverfejlesztőt foglalkoztat a vegyesvállalat, de a tervek szerint ez rövid időn belül 100-ra bővül. Az egyik első projekt a kernel bootolásának felgyorsítását célozza annak érdekében, hogy a Linuxra épülő mobil eszközök mihamarabb üzemkészek lehessenek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról