Szerző: Bodnár Ádám

2010. június 1. 12:12

Váratlan irányt vehet a tabletpiac

A Tajvanon a héten zajló Computex szakkiállításon a tableteké az egyik főszerep, de nem úgy, ahogy arra számítani lehetett. A nagy tajvani gyártók, köztük az Asustek és az MSI már a januári CES-en demózták ARM processzorra épülő, Androidot futtató tabletjeiket, azonban ezeknek egyelőre nyoma sincs.

Atomrobbanás

A Computexen az Intel processzorfejlesztő részlegének vezetője, David Perlmutter bejelentette a 2011 elején várható Oak Trail kódnevű rendszerchipet, amelyről egyelőre viszonylag kevés információ érhető el. Az Oak Trail a Lincroft processzorra épül, amely ugyan még 45 nanométeres csíkszélességgel készül, ugyanakkor az Intel alacsony fogyasztásra optimalizált eljárását használja, ami a chip fejlett energiazdálkodási technikáival együtt hatalmas előrelépést tett lehetővé energiatakarékosság terén.

\"\"

A chipek mindössze 140 millió tranzisztorból épülnek fel, pedig a processzoron kívül Intel GMA grafikus magot és videolejátszást gyorsító áramköröket, valamint kijelző- és memóriavezérlőt is integrálnak. A Lincroftot a Langwell kódnéven ismert I/O vezérlő egészíti ki, amely a chipet összeköti a perifériákkal, mint amilyen a háttértár, az USB, vagy éppen a hálózati vezérlő. Az Intel ígérete szerint a jelenlegi generációnál 50 százalékkal kevesebbet fogyasztó Oak Trail elég erős ahhoz, hogy akár 1080p videókat is lejátsszon. A chippel egészen sokféle eszközben találkozhatunk majd, mivel Windows 7 és a MeeGo mellett a Google Chrome OS operációs rendszerét is futtathatja.

A Computexen az Intel bemutatta az Atom chipsorozat új tagjait, a netbookokba szánt, kétmagos, DDR3 memóriát támogató N455 és N475 modelleket, amelyek a tavaly decemberben elrajtolt Pine Trail továbbfejlesztésével jöttek létre. A vállalat reményei szerint a kétmagos Atomokra épülő netbookok már a karácsonyi szezonban az üzletekben lesznek. Perlmutter azt is felvillantotta, hogy képzeli az Intel a netbookok jövőjét: a Canoe Lake kódnevű koncepció a kétmagos Pine Trail platformra épül és mindössze 14 milliméter vastag.

\"\"

Intel Canoe Lake koncepció

Az x86-ban és a Windowsban bíznak a gyártók

A Computexen két ismert tajvani PC-gyártó, az Asustek és az MSI is bemutatta tableteit, amelyek között nagy meglepetésre egy androidos vagy linuxos modell sincs. Az ASUS Eee Pad EP121 egy 12 hüvelykes kijelzővel rendelkező tablet Core 2 Duo (CULV) processzorral és Windows 7 operációs rendszerrel. A kisebb testvér, a 10 hüvelykes EP101TC-ben NVIDIA Tegra rendszerchip dolgozik, az operációs rendszer pedig Windows Embedded Compact 7 lesz, ami a Windows 7 beágyazott rendszerekbe szánt változata.

Az MSI által bemutatott Wind Pad 100 sem az, amire számítani lehetett: a 10 hüvelykes kijelzővel rendelkező, Intel Atom processzorra épülő tablet Windows 7 operációs rendszert futtat. A gépek megjelenése 2011 elején esedékes. A vállalat azért bemutatott egy Tegra 2-alapú, Androidot futtató modellt is, a Wind Pad 110-et.

\"\"

ASUS Eee Pad EP101TC

A fentiek alapján úgy tűnik, az Asustek és az MSI is inkább a \"Wintel\" párosban látja a tabletek jövőjét. Ezzel látszólag feladják az ARM chipek lényegesen alacsonyabb fogyasztását és az ezáltal elérhető hosszabb akkumulátoros üzemidőt, bár az Eee Pad EP121-nél az ASUS 10 órás működést ad meg egy feltöltéssel, bár hogy ez milyen használat mellett értendő, azt nem tudni. A kategóriát megteremtő Apple iPadnek a tesztek szerint 10 óra videózás meg sem kottyan, de azért intenzív terheléssel (pl. játék, videó streaming) akár 5-6 óra alatt is le lehet meríteni.

Az Intel agresszív terveit látva azonban könnyen előfordulhat, hogy 2011-2012 körül már piacon lesznek olyan x86-os chipek, amelyek nem csak teljesítményben hanem fogyasztásban is felveszik a versenyt az ARM architektúrára épülő társaikkal. Ezeknek a tableteknek azonban itt és most kell megküzdeniük a vásárlók kegyeiért. A Windows 7 telepítése egy tabletre szintén megkérdőjelezhető döntés. Igaz, hogy az operációs rendszerre elérhető alkalmazások száma vitán felül a legnagyobb a mezőnyben, de asztali operációs rendszerről van szó, az érintőkijelzős használat gondokat okozhat, hiába nyújt a Windows 7 natív \"touch\" támogatást.

Nyomul a Qualcomm

A mobil eszközök piacán komoly szereplőnek számító Qualcomm sem tétlenkedett, már szállítja kétmagos Snapdragon chipjének első mintapéldányait. Az 1,2 GHz-en üzemelő MSM8x60 lapkák a jövőben a legerősebb okostelefonok, tabletek, mobil internetes terminálok, motorjai lehetnek, Linux, Android vagy akár mobil Windows operációs rendszerrel. A Snapdragonra olyan okostelefonok épülnek jelenleg mint a HTC Touch HD2, a Sony Ericsson Xperia X10 és a Google Nexus One.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról