Szerző: Dojcsák Dániel

2010. május 31. 18:21

A Facebook egyedül veri a top100 weboldalt

Hiába támadták a Facebookot adatvédelmi elvei, illetve a személyes adatok kezelésének módja miatt, az elmúlt hónapban újabb rekordokat döntött. Az amerikai közösségi oldal növekedése megállíthatatlannak tűnik.

A statisztikák szerint a világon 540 millió internethasználó látogatta meg áprilisban a Facebook oldalait. Ez nem a regisztrált felhasználók, hanem az egyedi látogatók száma, így elmondható, hogy mostanra a világ internetező közönségének 35,2 százaléka aktív használója a közösségi hálózatnak. Az adatok a Google tulajdonában lévő DoubleClick Ad Planner statisztikájából származnak, aminek top 1000-es listáján toronymagasan vezet a Facebook.

Megingathatatlan fölény

Az 540 millió felhasználó mellé 570 milliárd oldalletöltés tartozik, ami több mint nyolcszorosa a listán második helyezett Yahoo oldalletöltéseinek, pedig a Yahoo oldalait is 490 millió ember látogatja. A negyedik helyen tanyázik a Wikipedia, amit ugyan szintén sokan, 310 millióan keresnek fel havonta, de a Facebook oldalletöltéseinek csak tizennegyed részét képesek produkálni. A rangsor azonban némileg csalóka, ugyanis a Google saját szolgáltatásairól sosem közöl statisztikákat, így a kereső, a YouTube és a Gmail is hiányzik a listáról, pedig az általában pontosnak elfogadott Alexa számai szerint a Facebook csak a második, a Google és a YouTube ölelésében.

A DoubleClick adatai alapján a Facebook több oldalletöltést produkál egyedül, mint az őt követő 100 legnagyobb szájt. A másodiktól a századik helyezettig összeadva a számokat, körülbelül 445 milliárd oldalletöltés jut a szolgáltatóknak. Pedig a statisztikában benne van a Wikipedia és a Yahoo mellett az MSN, Blogspot, Baidu, Mozilla, Amazon, eBay, MySpace, hi5, Orkut, Apple, Hotmail, Rapidshare, iMDB is. A közösségi kommunikációs területen riválisnak tartott Twitter felhasználó számban ugyan még nincs olyan megdöbbentően elmaradva a havi 96 millió egyedi látogatóval, az oldalletöltések száma viszont alig 5,4 milliárd. Igaz ezt okozhatja az is, hogy a legtöbben mobilos vagy asztali klienssel használják a szolgáltatást, nem a weboldalon keresztül.

Nem menekül senki, sehová

Mindenesetre a Facebook-ellenes fenyegetések nevetségesnek és vérszegénynek tűnnek a számok tükrében. Ahogy múlt héten Mark Zuckerberg is nyilatkozta, elemzik a felhasználói szokásokat, de nem észleltek semmilyen tendencia változást a kilépő felhasználók terén. Hazánkban sem változnak a trendek, s jelenleg már több mint 1,31 millió magyar felhasználó regisztrált a Facebookon.

A Facebook egyetlen vetélytársa tehát jelenleg a felhasználókért folyó harcban a Google. A Compete amerikai adatai alapján a Facebook a lakosság 43 százalékát éri el, azaz 135 millió embert, míg a Google továbbra is nyerő maradt az USA-ban a 145 milliós, azaz 46,3 százalékos elérésével. A Doubleclick Top 1000-es listája bárki számára elérhető ezen a linken.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról